Napravite jednostavan MILLE-FEUILLE kolač - omiljenu Napoleonovu poslasticu! (RECEPT/VIDEO)

04. 05. 2021. 000000 15:15

FOTO: Print Screen/You tube/Preppy Kitchen

Sastojci: 200 g lisnatog testa, šećer u prahu, 600 ml mleka, štapić vanile ili ekstrakt vanile, 3 jaja, 60 g gustina, 150 g klasičnog šećera, 100 g čokolade za kuvanje za glazuru.

Priprema: Razvucite lisnato testo u veći pleh. Pospite pleh sa malo brašna, kako se testo ne bi lepilo. Stavite u pleh papir za pečenje, pa preko razvučeno lisnato testo i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Jednostavan kolač sa sastojcima koje ima svaka domaćica u svojoj kuhinji.

Kada izvadite pleh, pritisnite ga drugim plehom (ne treba da bude pretežak), kako se testo ne bi previše diglo i tako, sa drugim plehom ga vratite u rernu na još 20-ak minuta. Pre nego što vratite testo u rernu najbolje bi bilo da ga presečete na tri jednaka dela tako da dobijete oblike pravougaonika.

Pročitajte još: Mekane pogačice sa MLADIM LUKOM i KAČKAVALJEM! (RECEPT/VIDEO)

Francuski kolač "hiljadu listića"
Ovaj ukusni mile feuile, klasični je desert sastavljen od tri sloja vazdušastog lisnatog testa ispunjenog kremastom filom od vanile. Prema nekim izvorima, ovo je bio omiljeni Napoleonov kolač.

Izvadite pleh iz rerne, sklonite gornji pleh i papir za pečenje, pa pospite lisnato testo prah šećerom, i onda ga vratite u rernu koju ste prethodno pojačali na 260 stepeni i ostavite tako još oko 5 minuta, kako bi testo postalo hrskavo. Ovde morate sve vreme paziti da se korice ne prepeku.

Za to vreme možete da pređete na fil.

Stavite u šerpu mleko i pola količine šećera zajedno sa štapićem vanile ili vanilinim ekstraktom po ukusu. Dok čekate da mleko proključa u drugoj posudi umutite jaja, drugu polovinu šećera i gustin. Kada mleko proključa dodavajte polako žutu smesu uz konstantno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice i smanjite temperaturu kako vam fil ne bi zagoreo. Kada je smesa dovoljno gusta sklonite je sa ringle i ostavite da se prohladi.

Pročitajte još: ZDRAVA PICA kao savršena večera za svaku priliku! (RECEPT)

Potom uzmite špric za filovanje i filujte uzdužno. Poklopite novim slojem hrskavog testa, pa nafilujte još jednom.

Potom možete da stavite i fondan (opciono) i išarajte glazurom od čokolade.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU