Oprezno jedite ribu i ne preterujte, jer može da bude OPASNO
Od smanjenja rizika od srčanih bolesti do podrške zdravlju mozga, konzumiranje ribe jedna je od najboljih navika za sveukupno zdravlje. Međutim, dok je uživanje u lososu, brancinu ili oradi na žaru ukusan i zdrav način života, postoji jedan nuspojava unosa velike količine ribe koja se ne može zanemariti, a to je živa, koja se u ribi nalazi u tragovima.
Pročitajte još: OVE NAMIRNICE nikako ne treba unositi pre spavanja
Istraživanja su pokazala da se živa akumulira u ribi, a prvo je apsorbuju planktoni i alge, koje zatim konzumiraju manje morske životinje, manje ribe, a na kraju i veće ribe. Tako s vremenom sve životinje u moru u sebi akumuliraju sadržave nešto žive, iako određene vrste sadrže više od drugih. Kao i ribe, i ljudi preko ishrane mogu da akumuliraju ovaj metal u organizmu, ako često jedu ribu koja je sadrži.
Živa je, inače otrovni metal i prevelika izloženost njoj može da rezultira trovanjem, s efektima poput oštećenja sluha, vida i koordinacije. Neki mogu da iskuse i slabost mišića. Živa je metal koji potencijalno može da ošteti čovekov centralni nervni sistem ili mozak i kičmenu moždinu.
Pročitajte još: U proleće jedite što više ZELJA: Mnogo vitamina i malo kalorija
Kada je centralni nervni sistem oštećen, može nastupiti mnoštvo ishoda, uključujući blage posledice poput osećaja glavobolje zbog gubitka pamćenja ili slabosti mišića.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU