MOĆNA BRUSNICA: Najukusniji prirodni antibiotik i SUPERHRANA za jačanje organizma
Zdrava, niskokalorična namirnica, bogata vlaknima, brojnim vitaminima, kakvi su A, C i E i mineralima, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i gvožđem. Sve ovo sadržano je u ukusnoj borovnici, namirnici izrazito bogatom antioksidansima, kojima duguje snažna lekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protivupalni i diuretski efekat.
Pročitajte još: CRVENA boja bez trunke HEMIJE: 4 kašike mlevene paprike i sok od višnje učiniće ČUDO!
Naročito je popularna za sprečavanje vraćanja infekcija u urinarnom traktu. Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali deo bakterija se “sakrije” u zidove mokraćne bešike i, po prestanku uzimanja antibiotika, nastave da se šire po urinarnom traktu.
Koristi se kod urinarnih infekcija, a potvrđeno je njeno dejstvo protiv ešerihije koli i drugih patogenih bakterija koje izazivaju infekcije u mokraćnim putevima.
Pročitajte još: Planirate DIJETU? Ovo su najgora tri dana za početak koja GARANTUJU NEUSPEH
Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, ateroskleroze (suženja krvnih sudova), komplikacija dijabetesa. Zbog svog prijatnog kiselkastog ukusa koristi se i kao sok za osveženje ili za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih sudova.
Čaj od brusnice
Pročitajte još: Jabukovo sirće krije brojne namene: Očistite njime kuću, negujte kožu, a evo kako da ga koristite za ljubimce!
Za čaj se najčešće koristi list brusnice, ali se može naći i mešavina lista i ploda. Čaj od lista brusnice ima u prvom redu uroantiseptička svojstva, zbog veće koncentracije fenolskih glikozida. Čaj od brusnice sadrži manju koncentraciju tanina pa ga mogu koristiti i deca, ne mlađa od 12 godina.
Čaj se priprema tako što se jedna čajna kašičica prelije sa 250 mililitara proključale vode, ostavi se poklopljeno do 15 minuta, zatim se procedi i pije do tri puta dnevno.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU