DRVENE I PLASTIČNE DASKE za sečenje kriju bakterije: Čistite ih pravilno

Kristina LJubisavljević

26. 04. 2021. 000000 13:14

Foto: Deposit

Kuhinju ne možemo da zamislimo bez daske za sečenje. Neophodne su pri gotovo svakom pravljenju ručka, a sada ih možemo naći u raznim oblicima i materijalima.

Međutim, ostaci hrane se mogu skupiti u oba materijala nakon stavranja sitnih proreza prilikom sečenja. Tako da je važno da znamo kako pravilno da ih održavamo.

Pročitajte još: Današnji slatkiš: Spremamo KREMASTI VOĆNI KOLAČ (FOTO/VIDEO)

Najbolji način za čišćenje plastične daske za seckanje je natapanje daske belim sirćetom, a zatim je ribati smesom sode bikarbone ili soli. Ovo će da omogući da se mrlje na površini podignu.

Oštećene daske treba zameniti zbog nakupljanja bakterija u pukotinama.

Drvene daske su za održavanje ipak malo teže.

Za početak se ne preporučuje njihovo pranje u mašini za sudove. Toplota i voda mogu da prouzrokuju cepanje drveta. Jednom kad se drvo razdvoji, pukotine su idealna mesta za skrivanje bakterija. Umesto toga bolje je da se odlučite za ručno pranje.

Pročitajte još: Kuhinjski saveti koji rešavaju muka: Uzmite sveću u ruke i očistite luk bez suza, a za ljuštenje kuvanog jajeta uzmite KAŠIKU!

Postupak pranja

Nakon pranja sapunom i vrućom vodom, ostavite dasku da se uspravno osuši. Da biste uklonili mrlje, koristite kombinaciju limunovog soka i soli. Jednostavno stavite malo krupne soli na drvo i koristite prepolovljeni limun da protrljate dasku. Pustite da  odstoji pet minuta, a zatim isperite i osušite.

Za dezinfekciju koristite mešavinu sirćeta i vode. Zatim temeljito isperite i ostavite da se osuši.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU