Mala, ljuta i korisna: LJuta papričica smanjuje OPASNOST od bolesti od koje umire najviše Srba
U studiji je istaknuto da te osobe mogu da računaju na znatno smanjenje rizika od umiranja od kardiovaskularnih bolesti ili od raka.
Pročitajte još: OVE NAMIRNICE nikako ne treba unositi pre spavanja
Ranija istraživanja pokazala su da čili, plod različitih tropskih vrsta paprike, ali i nekih evropskih, može da deluje protivupalno, antioksidativno, protiv razvoja raka, kao i povoljno na regulisanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi.
Istraživači su do koristi čili papričica došli analizirajući čak 4.729 ranijih istraživanja, koja su obuhvatila više od 570.000 ljudi iz SAD, Kine, Italije i Irana. Dosijei tih ljudi sadržavali su podatke o njihovoj ishrani, između ostalog i sklonosti ljutim papričicama, odnosno o tome da ih možda nikada ne jedu.
LJute papričice smanjuju opasnost od raka!
Nakon toga se ispostavilo da oni koji redovno jedu ljute papričice, u odnosu na one koji ih jedu retko ili nikada, u 26 odsto slučajeva ređe umiru od kardiovaskularnih bolesti, 23 odsto ređe umiru od raka i u 25 odsto slučajeva su manje skloni umiranju od bolesti.
Doktor Bo Xu, kardiolog iz Klivlenda i jedan od autora, analizirajuće studije, istakao je da su još nepoznati tačni razlozi i mehanizmi koji bi mogli objasniti efekat čili papričica na zdravlje. Stoga je nemoguće reći da će veće konzumiranje većih količina čili papričica produžiti život i smanjiti smrtnost posebno od kardiovaskularnih bolesti i raka.
Pročitajte još: U proleće jedite što više ZELJA: Mnogo vitamina i malo kalorija
Nova istraživanja trebalo bi da utvrde koje vrste čilija su možda bolje u sprečavanju bolesti od nekih drugih, a posebno je misteriozno ostalo koji tačno sastojak ili sastojci ili čak, kombinacija sastojaka dovodi do bolje otpornosti na navedene bolesti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU