LIBANSKA salata od PERŠUNA - recept za jednostavno i brzo PREDJELO!

23. 04. 2021. 000000 18:40

Foto: Pixabay

Sastojci za salatu

  • Dve veće veze peršuna 
  • 130 g bulgura
  • 100 ml ključale vode
  • 6 tanjih komada zelenog, mladog luka
  • 3 veća paradajza
  • 2 kašičice suve mente (može i sveža)
  • so i beber
  • maslinovo ulje (oko 80 ml)
  • isceđen sok od limuna
  • 1/3 kašičice pimenta ili po veći prstohvat cimeta, muskatnjog oraščića i karanfilića

Pročitajte još: Sočno i ukusno, rešenje za svaki praznik: Kremasti voćni kolač sa višnjama (FOTO/VIDEO)

Priprema salate

Savet plus
Prilikom usitnjavanja peršuna, nikako nemojte koristiti unakrsne pokrete radi dodatnog usutnjavanja. Dobiće tamne fleke po ivicama i izgledaće kao da je salata dugo stajala.

Iseckati peršun na što sitnije komade. 

Bulgur stavite u činiju i prelijte ključalom vodom. Ostavite da upije tečnost dok pripremate druge sastojke. Primetićete da brzo upija vodu, ali nipošto nemojte dodavati novu. Pre dodavanja salati dobro izlomite i rastresite bulgur.

Paradajz operite, sklonite semenke i vodu iznutra. Naseckajte na sitne kockice.

Mladi luk operite i iseckajte i zeleni i beli deo na kolutiće. Ocedite jedan limun, a zatim procedite pulpu.

Salatu servirajte uz listove zelene salate kao predjelo ili uz jako začinjeno meso, poput ćufti.

Sve sastojke ubacite u veliku činiju, dodajte sušenu mentu, so, biber i piment. Na kraju dodajte ulje i polovinu količine limuna, ismešajte dobro i probajte da li treba da se popravi.

Pročitajte još: Kako da spremite JAGNJETINU U RERNI ZA VASKRS: Recept za pečenje sa hrskavom kožicom, sočno kao ispod SAĆA!

Serviranje

Obično se služi sa listovima zelene salate i tako može biti odlično predjelo.

Možete je služiti i uz meso (neko jače začinjeno poput ćufti), ribu, feta sir i humus.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU