LIBANSKA salata od PERŠUNA - recept za jednostavno i brzo PREDJELO!
Sastojci za salatu
- Dve veće veze peršuna
- 130 g bulgura
- 100 ml ključale vode
- 6 tanjih komada zelenog, mladog luka
- 3 veća paradajza
- 2 kašičice suve mente (može i sveža)
- so i beber
- maslinovo ulje (oko 80 ml)
- isceđen sok od limuna
- 1/3 kašičice pimenta ili po veći prstohvat cimeta, muskatnjog oraščića i karanfilića
Pročitajte još: Sočno i ukusno, rešenje za svaki praznik: Kremasti voćni kolač sa višnjama (FOTO/VIDEO)
Priprema salate
Iseckati peršun na što sitnije komade.
Bulgur stavite u činiju i prelijte ključalom vodom. Ostavite da upije tečnost dok pripremate druge sastojke. Primetićete da brzo upija vodu, ali nipošto nemojte dodavati novu. Pre dodavanja salati dobro izlomite i rastresite bulgur.
Paradajz operite, sklonite semenke i vodu iznutra. Naseckajte na sitne kockice.
Mladi luk operite i iseckajte i zeleni i beli deo na kolutiće. Ocedite jedan limun, a zatim procedite pulpu.
Salatu servirajte uz listove zelene salate kao predjelo ili uz jako začinjeno meso, poput ćufti.
Sve sastojke ubacite u veliku činiju, dodajte sušenu mentu, so, biber i piment. Na kraju dodajte ulje i polovinu količine limuna, ismešajte dobro i probajte da li treba da se popravi.
Pročitajte još: Kako da spremite JAGNJETINU U RERNI ZA VASKRS: Recept za pečenje sa hrskavom kožicom, sočno kao ispod SAĆA!
Serviranje
Obično se služi sa listovima zelene salate i tako može biti odlično predjelo.
Možete je služiti i uz meso (neko jače začinjeno poput ćufti), ribu, feta sir i humus.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU