Čista KUHINJA je pola zdravlja vaših ukućana: Ovo su četiri NAJPRLJAVIJA MESTA sa kojima hrana dolazi u dodir
Kuhinja je omiljeno mesto cele porodice, posebno kada se u njoj krčka nešto lepo. Ipak, i žene su svesne da ona nikada nije dovoljno čista i da uvek ima onih kritičnih mesta, kna kojima se prljavština uvek iznova nakuplja.
I dok šporet, frižider ili rernu redovno čisto jer smo svesni koliko su prljave, postoje predmeti u kuhinji o kojima ne vodimo toliko računa, a koji su najprljaviji. Donosimo vam spisak stvari na koje morate obratiti malo više pažnje.
1. Flaše za vodu za višekratnu upotrebu
Ove flaše ili bokale potrebno je redovno čistiti, posebno ukoliko ih iznosite iz svoje kuće. Naime, spoljni deo flaša čisti se osnvnim sredstvom za čišćenje, a poklopac i unutrašnji deo tečnošću za sudove.
2. Kvake i okovi za otvaranje kuhinjskih elemenata
Ovo su mesta koja dodirujemo često i prljavim ili mokrim rukama i koje je neophodno čistiti, redovno kao i pult. Kvake našpricajte dezinficijensom i pustite da stoji najmanje dva minuta. Nakon toga ih prebrišite krpom i pustite da se osuše.
3. Kuhinjski pult
Kuhinjski pult je posebno važan izvor zdravlja jer na njemu jedemo, pripremamo obroke ili ostavljamo i neke druge stvari. Kada čistite pult poželjno je da nosite rukavice. Za čišćenje možete koristiti alkoholni rastvor sa najmanje 70% alkohola i dezinficijens.
4. Sunđeri i krpe
Redovno čišćenje ovih predmeta može sprečiti širenje bakterija. Sunđere je potrebno menjati jednom nedeljno. Nakon korišćenja, sunđere pustite da se dobro osuše. Krpe za posuđe takođe treba prati u vrućem ciklusu u mašini i dobro osušiti pre upotrebe.