Kuvar ističe koliko dugo je potrebno da KUVAMO JAJA: Kako da budete sigurni da su gotova
Kako bismo sa sigurnošću pazarili samo dobra i kvalitetna jaja koja neće pucati tokom bojenja, važno je da se pridržavamo ovih važnih saveta.
Prilikom kupovine moramo da vodimo računa da jaja budu neoštećena. Sveža jaja su potencijalan izvor salomonele, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operemo mlakom vodom.
Pročitajte još: IZBELITE prirodnu boju jaja i pripremite za FARBANJE: Sve što vam treba jesu alkoholno sirće i voda! (VIDEO)
Stručnjaci osim pranja savetuju i čuvanje u frižideru, jer i niske temperature ubijaju bakterije. Ako jaja farbate bojama iz kesice, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje.
Važno je i koliko dugo kuvamo jaja. Iskusni kuvari ističu da je potrebno da se jaje kuva osam minuta od trenutka ključanja da bi bilo tvrdo kuvano. Kako bi se jaja lakše ljuštila neophodno je da posolimo vodu u kojoj se kuvaju.
Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti kako ih ne biste posle bacali. Što se tiče roka trajanja, najbezbednije je da barena jaja pojedete pet dana nakon kuvanja, ali smatraju se jestivim i do sedam dana.
Pročitajte još: Kako da izbegnete pucanje uskršnjih jaja tokom kuvanja? Pročitajte nekoliko saveta koji će vas rešiti muka
Kako da proverite da li su jaja sveža?
U duboku staklenu posudu ili čašu sipajte vodu vodu i u nju ubacite vodu: sveže jaje će potpuniti na dno; malo starije jaje će jednim delom biti na dnu, a drugim podignuti prema površini; jaja koja isplivaju na površinu nisu preporučljiva za konzumaciju.