Šta se SPREMA za USKRS: Ispoštujte tradiciju - OVO treba da sadrži praznična trpeza za doručak, ručak i večeru

29. 04. 2021. 000000 13:30

Foto: YoutubePrintscreen/Serpica Recepti

Uskoro stiže Vaskrs. Pored farbanja jaja, domaćice uveliko razmišljaju šta će se u prazničnim danim naći na meniju, da svi budu zadovoljni i siti.

Iako se vremena menjaju, bar za velike praznike svako nastoji da ispoštuje svoju tradiciju i od zaborava sačuva ono što smo nasledili još od predaka. Između ostalog, ta tradicija podrazumeva i pripremu hrane.

Šta spremiti za tri dana Uskrsa? Jaja jesu najvažnija, ukrase ćemo kupiti, ali šta spremiti? 

Evo predloga za doručak, ručak i večeru.

Pripremite poklone
Da bi praznični ugođa bio potpun, na vreme za najmilije pripremite poklone! Provedite tri dana sa onima koje volite, u miru i blagostanju. Praštajte i budite bolji prema sebi i svom okruženju.

Prvi mrsni DORUČAK posle posta je najvažniji

Centralno mesto na stolu zauzima korpa sa jajima, takmičenje može da počne, ali ne i bez PREĐELA!

Različiti suhomesnati proizvodi poput pršute i kobasica uz beli sir, kačkavalj i naravno - čvarke su primarna hranljiva garnitura. Nikako bez ruske salate i proje.

Dovitljive domaćice će iskoristiti popucala jaja i napraviti rolat. Ne zaboravite na salate. Sada ih ima u izobilju.

Ručak je spreman i ceremonija može da počne!

Počinje sa domaćom supom ili čorbom. Prema običajima, mesi se Uskršnja pogača. Iz istog razloga se priprema i pečena jagnjetina.

Prasetina se odomaćila u prazničnom posluženju iako nema mnogo veze sa tradicijom. Naime, Srbi su do pojave Turaka jeli isključivo jagnjetinu, a kako im okupatori ne bi oteli svu hranu, prešli su na uzgajanje i konzumiranje svinjetine, jer Turcima vera ne dozvoljava unos hrane od ove životinje.

Krompir uz meso je u Srbiji evergrin.

Iako nuntricionisti uporno apeluju da je ova kombinacija "bomba" za organizam - džabe. Klasičan pekarski krompir ili obogaćen začinima i drugim sastojcima će zauzeti sigurnu poziciju tokom uskršnjeg posluženja. Sarmice od zelja će obogatiti svaki sto. Sveže salate i korpa sa jajima su sve vreme prisutni.

Poslastice su jednako važne. Sitni kolači i torte se obavezno dekorišu. Bez granica. Šarene mrvice, perlice, šlag u boji. Igrajte se kao deca. Iskusne domaćice se ne odriču Vasine, Doboš i Rozen torte i naravno, neprikosnovene BAKLAVE. 

Kako za Vaskrs pripremiti baklavu možda vam pomogne i naš savet, KLIKOM OVDE.