Ceo život pogrešno KUVAMO ČAJ! Evo kako se PRAVILNO priprema, ali koji je znak da smo PRETERALI sa njegovim konzumiranjem

15. 04. 2021. 000000 21:40

Foto: Depositphotos

Ma koliko da se čini jednostavnom, pripremu čaja možda ceo život radimo pogrešno. Naime, svaki čaj priprema se na drugačiji način zbog svojih antioksidativnoh svojstava. Donosimo vam spisak najčešće konzumiranih čajeva i ispravnih načina za pripremu ovih toplih napitaka.

Pročitajte još: Znate li zašto su princa Filipa poštovali i u Srbiji? Rođen na Krfu, kršten kao pravoslavac...

Čaj od nane priprema se tako što se listići preliju vrelom vodom. Znači ne kuva se. Neka odstoji 10 minuta. Pije se veoma topao. Dobro ga je piti poslije obilnog obroka jer povoljno utiče na varenje. Starije osobe i osobe koje imaju probleme sa krvnim pritiskom ne bi trebalo da piju čaj od nane duži vremenski period.

Pročitajte još: ŠOK! Evo kako MIRA ŠKORIĆ izgleda sa šminkom bez FOTOŠOPA, a kako na Instagramu. Da li je to ISTA ŽENA? (FOTO)

Kada smo pretreali sa čajem
Prosečna količina kofeina u jednoj šoljici čaja kreće se od 20 do 40 migrama. Međutim, ako niste oprezni sa vremenom biste mogli početi sa ispijanjem previše čaja iz navike i preterati sa unosom kofeina. Ako planirate da smanjite unos kofeina za svoje zdravlje, pazite koliko dugo vrećicu čaja držite u vrućoj vodi, tako ćete smanjiti kofein, a i čaj neće biti toliko gorak.

Čaj od kamilice priprema se tako što se dve pune supene kašike ove biljke prelijte sa 200 mililitara ključale vode. Poklopiti i ostaviti još pola sata, ali voda ne smije da vri. Procediti. Pije se vrlo topao. Kamilica se pije za poboljšanje apetita i tada se pije hladan, nezaslađen čaj, pola sata prije jela.

Pročitajte još: Zašto neki ljudi spavaju sa lukom ispod jastuka? Postoje 4 dobra razloga, a nijedan nije SUJEVERJE!

Čaj od lipe priprema se takoš sto se kafena kašičica lipe ili filter kesica preliju sa 200 mililitara vrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Čaj se pije sveže pripremljen i preporučuje se 2 puta dnevno. Dobro je popiti jednu šolju pre spavanja jer ima prijatan ukus i umirujuće dejstvo.

Čaj od koprive priprema se tako što se puna supena kašika seckane koprive prelije sa 200 mililitara ključale vode. Ostaviti da odstoji 2 minuta. Čaj od koprive se pije topao.

Kako se konzumira čaj

Čaj se pije iz malih šoljica i u malim gutljajima.  Da bi iskoristili sva blagotvorna dejstva čaja, najbolje je piti ga bez šećera. Med nemojte dodavati u vreo, već u mlak čaj. Koristite drvenu kašičicu, nikada metalnu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU