Poboljšava imunitet i leči anemiju: Prirodni sirup od crne zove
Bobice crne zove sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge lekovite materije koje deluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.
Sazrevaju krajem avgusta i u septembru, a od tih zdravih tamnoplavih plodova priprema se sirup za jačanje zdravlja.
Pročitajte još: Volite da pijete KAKAO? Predstavljamo vam sve dobrobiti ovog MAGIČNOG NAPITKA
Naročito je odličan u vreme sezonskih prehlada, gripa i virusa. Pomaže u borbi protiv temperature, jačanju imuniteta, leči anemiju, odnosno podiže nivo gvožđa u krvi, kao i kod opšte slabosti organizma, zatvora i u borbi sa stresom.
Pročitajte još: Tajna stara 5.000 godina: Par kapi i bićete zdravi cele godine
Bobice se ne smeju jesti sirove jer su toksične, te mogu izazvati trovanje.
Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava , a sirup je potpuno siguran za konzumiranje. Ukoliko iz recepta izbacite đumbir, ovaj napitak mogu piti i deca.
Foto: Pixabay
Sastojci:
- 1 kilogram zrelih bobica zove
- 1 l vode
- 0,75 kg šećera
- 2 cm svežeg korena đumbira
- sok i korica od jednog limuna
- 0,5 kilograma domaćeg meda
Priprema:
- Bobice zove prelijte vodom i stavite da se kuva oko 15 minuta.
- Sklonite s vatre, dodajte šećer, narendani đumbir, te sok i narendanu koricu limuna.
- Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta, te procedite kroz sito.
- Proceđeni sok zagrejte do ključanja, dodajte med, dobro promešajte i dok je još topao, sipajte u čiste staklene flaše.
- Sirup od čuvajte na hladnom i mračnom mestu (može i u frižideru) te koristite kao sirup za razređivanje.
Napomena: Pre upotrebe sirupa posavetujte se sa vašim lekarom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU