Poboljšava imunitet i leči anemiju: Prirodni sirup od crne zove

17. 04. 2021. 000000 16:25

Foto: Pixabay

Bobice crne zove sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge lekovite materije koje deluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.
Sazrevaju krajem avgusta i u septembru, a od tih zdravih tamnoplavih plodova priprema se sirup za jačanje zdravlja.

Pročitajte još: Volite da pijete KAKAO? Predstavljamo vam sve dobrobiti ovog MAGIČNOG NAPITKA

Naročito je odličan u vreme sezonskih prehlada, gripa i virusa. Pomaže u borbi protiv temperature, jačanju imuniteta, leči anemiju, odnosno podiže nivo gvožđa u krvi, kao i  kod opšte slabosti organizma, zatvora i u borbi sa stresom.

Pročitajte još: Tajna stara 5.000 godina: Par kapi i bićete zdravi cele godine

Bobice se ne smeju jesti sirove jer su toksične, te mogu izazvati trovanje.

Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava , a sirup je potpuno siguran za konzumiranje. Ukoliko iz recepta izbacite đumbir, ovaj napitak mogu piti i deca.

Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 1 kilogram zrelih bobica zove
  • 1 l vode
  • 0,75 kg šećera
  • 2 cm svežeg korena đumbira
  • sok i korica od jednog limuna
  • 0,5 kilograma domaćeg meda

Priprema:

  • Bobice zove prelijte vodom i stavite da se kuva oko 15 minuta.
  • Sklonite s vatre, dodajte šećer, narendani đumbir, te sok i narendanu koricu limuna.
  • Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta, te procedite kroz sito.
  • Proceđeni sok zagrejte do ključanja, dodajte med, dobro promešajte i dok je još topao, sipajte u čiste staklene flaše.
  • Sirup od čuvajte na hladnom i mračnom mestu (može i u frižideru) te koristite kao sirup za razređivanje.

Napomena: Pre upotrebe sirupa posavetujte se sa vašim lekarom. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU