Liči na krompir i šargarepu, a potpuno je drugačiji: Zašto BATAT treba uvrstiti u ishranu?
Kada se raseče batat više liči na šargarepu nego na krompir jer je narandžaste boje, a i sama biljka je izduženog oblika nalik debljoj šargarepi. Ukus ne liči ni na jednu od ove dve namirnice, pa ga i ne treba mešati sa krompirom.
U svakom slučaju, slatki krompir ili batat poslednjih godina postaje deo i naše trpeze, nakon što je prošao dug put od južne i centralne Amerike, odakle vodi poreklo, preko Novog Zelanda, Kine i Japana, pa sve do Indije i Ugande, gde takođe postoje podvrste ove biljke.
Pročitajte još: Stižu JAGODE: Šta crveno, bobičasto voće može da uradi za naše zdravlje?
Nasuprot teškom i skrobnom klasičnom krompiru, slatki krompir nikako nije težak za ishranu, ne izaziva gasove niti probleme u stomaku, niti stvara osećaj nadutosti i nije uzrok gojaznosti. Naprotiv, on se sve više preporučuje u sklopu dijeta i posebnih režimskih planova pravljenih radi mršavljenja.
Vitamini u batatu
Od zabeleženih vitamina kojih ima u najvećoj meri treba spomenuti vitamine B kompleksa i to naročito B6. Kao najpoznatiji vitamin koji utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, zbog svog uticaja na nivo homocisteina, batat postaje deo jelovnika koji se preporučuje srčanim bolesnicima ali svakako i kao preventiva.
Foto: Deposit
Zabeležena je i visoka koncentracija vitamina C, koga se preporučuje radi opšteg zdravlja, jačanja imuniteta, elastičnosti kože, kostiju i mišića i kao sjajni antioksidans.
Minerali u batatu
Kao i kod vitamina, dugačak je spisak minerala koji su sadržani u ovom povrću. Među prvima je svakako kalijum, jer ga ima najviše a znamo da doprinosi i očuvanju imuniteta, jačanju organizma, kostiju, mišića i krvnih sudova, a zabeležen je i kao moćan antioksidans, piše kodren.com. Ako se tome doda i magnezijum, veoma snažan u borbi protiv starenja i nervoze, koji izazivaju slabljenje organizma, onda je jasno da često konzumiranje ove namirnice potpomaže u sprečavanju nastanka najtežih bolesti.
Pročitajte još: Poboljšava varenje, utiče na zdravlje kostiju... Zašto treba da zavolimo KEFIR?
Treba naglasiti da je kao deo jelovnika istočnjačkih naroda zabeležio visok stepen jačanja imuniteta i zaštite od bolesti.
Jedna od velikih prednosti batata je njegova laka priprema, omogućena njegovim univerzalnim ukusom i velikoj količini vlakana. Batat se može bukvalno spremiti na sve moguće načine koje znate, počev od klasičnog spremanja kao što se sprema krompir, a to je prženje, pečenje i kuvanje, batat se može spremiti na grilu ili bariti sa dodatkom sosova od povrća ili ribe.
Budući da nema toliko skroba kao klasičan krompir, pogodan je u kombinaciji sa crvenim mesom jer ne otežava varenje, a i vegani ga mogu konzumirati samo sa barenim povrćem na laganoj vatri.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU