Pikantni ručak je tu: Preukusne prolećne SARMICE OD BLITVE sa mirođija sosom (FOTO/VIDEO)

06. 04. 2021. 000000 11:30

Foto: Printskrin / Instagram / kuvarice_manje_zbori

Na instagram profilu naše Kuvarice manje zbori kao i na Jutjub kanalu, možete pronaći brojne fantastične recepte.

Ukusni ručak je tu. Danas spremamo preukusne prolećne sarmice od blitve sa mirođija sosom.

Za 3 osobe potrebno je:

  • 15 listova blitve
  • 1 glavica crnog luka
  • 500 gr pilećeg belog mesa (ko zeli moze i mleveno mešano meso)
  • 100 gr pirinča
  • 1 šargarepa
  • 1 koren zeleni
  • 1 kašika celera
  • 1 kašika crvene ljute paprike
  • so
  • biber
  • suvi začin

Pročitajte još: Napravite fantastičnu PROJARA TORTU: Sve što vam je potrebno su sir, jaja i brašno (FOTO/VIDEO)

Za sos od mirođije:

  • malo ulja
  • 3 kašike brašna
  • 2 dcl supe kocka
  • 2 dcl mleka
  • 4 kašike iseckane mirođije
  • so
  • suvi začin
  • sok pola limuna (ili malo sirćeta)

Priprema: 

Listove blitve oprati, iseći drške i zadebljanje po sredini. Listove preliti ključalom vodom i ostaviti da omekšaju.

Crni luk propržiti, dodati meso i sve zajedno uprziti. Ubaciti obareno i izrendano povrće i na kraju pirinač.

Pročitajte još: Nežan kolač koji se topi u ustima: Napravite sočnu poslasticu za celu porodicu koja može biti i POSNA i MRSNA (FOTO/VIDEO)

Podesiti ukus začinima. Blitvu izvaditi iz vode, pa na svaki list naneti fil i uviti sarmice. Oblikovane sarmice poređati u nauljenu vatrostalnu posudu.

Sos od mirođije:

Zagrejanom ulju dodajte brašno i kratko propržite. Ubacite supu, mleko i iseckanu mirođiju. Kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se sos ne zgusne.

Pročitajte još: Odličan predlog za laganu večeru: Salata sa tunjevinom (FOTO)

Dodajte sok od limuna ili sirće, posolite sve. Prelijte sarmice i stavite ih u rernu na 200 stepeni nekih 20-25 minuta.

Prijatan ručak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU