Ovo je hrana koju pre jela OBAVEZNO morate oprati
Na popisu ovih namirnica ima onih koje sigurno perete, ali i onih koje do sada niste prali pre jela ili pripreme hrane, a trebalo bi to da uradite.
1. Voće i povrće sa jestivom korom
Samo zato što je voće i povrće sa jestivom korom naizgled potpuno čisto i sjajno, to ne znači da ga ne morate oprati. Obavezno ga stavite pod jak vodeni mlaz i dobro istrljajte rukama.
Pročitajte još: Znate li kako se PRAVILNO jede BELI LUK? U ovome je TAJNA!
Industrijsko voće i povrće poželjno je, prema preporukama stručnjaka, uvek oguliti pre konzumacije, dok ono domaće koje nije tretirano pesticidima ne morate guliti, ali ga takođe morate oprati.
2. Određene namirnice u konzervi
Namirnice poput npr. konzervirane tune nemoguće je oprati bez uništavanja, ali namirnice poput konzerviranog graška, kukuruza, luka i drugog obrađenog povrća možete isprati.
Pročitajte još: Posle ovog teksta KUHINJSKE GREŠKE, koje verovatno pravite, postaće prošlost
Foto: Piksabej
3. Voće i povrće sa nejestivom korom
Navikli smo da ih ne gulimo, ali baš zbog toga mislimo kako ne bi trebalo da ih operemo. Naravno, nismo u pravu. Svako voće i povrće, bez obzira na to da li ima jestivu ili nejestivu koru, obavezno treba oprati pre konzumacije ili pripreme.
4. Orašasti plodovi
Ako pitate većinu ljudi da li peru orašaste plodove, odgovoriće vam negativno. Međutim, imajte na umu da ne možete sa sigurnošću znati gde su bili skladišteni tokom transporta i pre pakovanja. Zbog toga je neophodno oprati ga pre konzumacije. Uvek perite samo onu količinu plodova koju ćete pojesti ili koristiti za pripremu jela.
Pročitajte još: Da li mnogo SOLIMO HRANU? Ova količina soli je dovoljna na dnevnom nivou
5. Sušeno voće
Jeste li znali da se upravo sušeno voće smatra jednom od najprljavijih namirnica? To važi za sušeno voće u rinfuzi. Zato i njega obavezno operite pre konzumacije, a stručnjaci savetuju da ga čak stavite u vodu na nekoliko sati.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU