Znate li kako se PRAVILNO jede BELI LUK? U ovome je TAJNA!
Beli luk redovan je gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip.
U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci. U belom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidanasa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Pročitajte još: Stavite beli luk u UVO pre spavanja i pomoći će vam da se REŠITE BOLA, evo i kako
Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali on zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.
Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.
Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje luka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.
Pročitajte još: Mladi luk je riznica vitamina, a susam je fantastičan lek
1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebalo bi da pojedete najmanje tri glavice luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta. Mnogi izbegavaju da jedu luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica supstance koje sadrže sumpor i koje luku daju lekovita svojstva.
Pročitajte još: Beli luk pomaže kod HERPESA, evo i kako
Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača. Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi belog luka protiv kog ni jedna prehlada nema šanse.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU