Znate li kako se PRAVILNO jede BELI LUK? U ovome je TAJNA!

04. 04. 2021. 000000 22:00

Foto: Piksabej

Beli luk redovan je gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip. 

U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci. U belom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidanasa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.

Pročitajte još: Stavite beli luk u UVO pre spavanja i pomoći će vam da se REŠITE BOLA, evo i kako

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali on zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse. 

Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. 

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje luka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate. 

Pročitajte još: Mladi luk je riznica vitamina, a susam je fantastičan lek

1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 

2. Svaki dan trebalo bi da pojedete najmanje tri glavice luka. 

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta. Mnogi izbegavaju da jedu luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica supstance koje sadrže sumpor i koje luku daju lekovita svojstva. 

Pročitajte još: Beli luk pomaže kod HERPESA, evo i kako

Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača. Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi belog luka protiv kog ni jedna prehlada nema šanse.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU