Da li volite dobro POSOLJENU hranu? Svetska zdravstvena organizacija kaže da je ovo DOZVOLJENA količina!

18. 04. 2021. 000000 20:40

Foto: Pixabay

Ne možemo ni zamisliti da pripremamo hranu bez soli jer joj ona daje ukus, ali stručnjaci kažu kako danas ljudi koriste velike količine soli, koje ne mogu biti dobre za zdravlje.

Pročitajte još: Šta sve treba da znamo o VITAMINU D3? Evo zašto nam je toliko potreban

So je jednostavno hemijsko jedinjenje koje se sastoji od pozitivno naelektrisanog jona (kation) i negativno naelektrisanog jona (aniona). So koju obično posipamo po hrani je natrijum hlorid - NaCl - i čini hranu ukusnom.

Ružičasta sol, crna so, crvena so i slično dobijaju svoju boju iz sićušnih, prilično zanemarljivih količina minerala

Zbog toga je prilično važno obratiti pažnju na vrstu soli naznačenu u receptu. Ako recept zahteva kašiku košer soli, upotreba kašike fine morske soli ili kuhinjske soli rezultiraće prezačinjenim jelom, jer košer sol ima mnogo veću kristalnu strukturu od bilo koje druge dve.

Pročitajte još: Da li ste probali KEFIR? Evo zašto ga nazivaju NAJBOLJIM PROBIOTIKOM

Preterivanje s ovim začinom može dovesti do raznih zdravstvenih problema, pa stoga Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kao preporučeni dnevni unos navodi pet grama. Upozoravaju da obratite više pažnje kroz koje sve namirnice unosite so - ona je glavni sastojak mnogih industrijski proizvedenih jela.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU