Imate problem sa ŠTITNOM žlezdom? Izbegavajte ove namirnice, samo pogoršavaju stanje organizma
Da li se dešava da vam je stalno previše toplo iako brojke na termometru pokazuju da temperatura i nije baš visoka?
Ili danima malo jedete a ipak dobijate na težini? Možda vas prati osećaj konstantnog umora uz česte promene u nivou energije i raspoloženja?
A možda je situacija obrnuta: dinamični ste (i previše), srčani puls vam je konstantno ubrzan, jedete i više nego obilno, a gubite na težini?
Bilo kako bilo, ovo su samo neki od znakova koji govore da je vreme da proverite u kakvom je stanju vaša štitna žlezda.
Na zdravlje štitne žlezde treba da mislimo na vreme i da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali ovu važnu žlezdu i kako bi ona mogla nesmetano da obavlja svoje funkcije.
Štitna žlezda i ishrana
Od davnina je poznato da zdravlje na usta ulazi, tako da i štitna žlezda „voli“ određene namirnice koje joj pomažu u održavanju njenog pravilnog rada.
Takođe postoji i određena hrana koja narušava njen rad kao što je npr. hrana koja sadrži gluten (pšenica i još par žitarica.) Kod osoba koje imaju izvesnu intoleranciju na gluten, može doći do autoimune reakcije koja ujedno oštećuje i tkivo štitne žlezde.
Mehanizam oštećenja je prilično bizaran: Pogođene osobe obično imaju sindrom propustljivih creva, pa molekuli glutena prolaze u krvotok gde bivaju prepoznati kao uljezi. Imuni sistem reaguje, šalje odbrambene snage koje ga uspešno eliminišu.
1. Pržena i prerađena hrana
Sa njom nećete uneti u organizam ništa dobro, ali ćete zato uneti mnogo više natrijuma i loših masnoća nego što ste planirali. Ove supstance imaju negativan uticaj na celo telo, pa tako i na štitnu žlezdu.
2. Gluten
Ovo se odnosi na osobe koji ga teško podnose, a prema istraživanjima, veliki broj pacijenata s bolestima štitne žlezde ima i celijakiju.
Za zdravlje štitaste žlezde poželjni su sledeći nutrijenti:
Selen – nalazi se u pečurkama, morskim rakovima, bakalaru, tuni, telećoj jetri, brazilskim orasima, semenkama suncokreta, celim žitaricama
Gvožđe – prirodni izvori su crveno meso, teleća jetra, riba, jaja, orašasti plodovi, semenke bundeve, spanać, blitva, kelj, kupus
Kalcijum – ima ga u zelenom lisnatom povrću, brokoliju, mleku i mlečnim proizvodima, repi, sardeli, lososu, školjkama, zobi, mahunarkama, orašastim plodovima
Cink – sadrže ga teleća jetra, crveno meso, šampinjoni, spanać, tikvice, špargla
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU