Ovo su razlozi zbog kojih treba jesti jabuke
Jabuka sadrži 40 posto vitamina C, zatim vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten. Bogata je i mineralima – kalijumom, fosforom, kalcijumom i gvožđem. Pored toga sadrži i biljne spojeve koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.
Pročitajte još: Ova 3 blaga iz prirode čiste organizam, jačaju telo i podižu imunitet!
Sačinjena je od 82 odsto vode, 12 odsto ugljenih hidrata, 1 odsto masti i belančevina i oko jedan odsto celuloze.
Sadrži šećer, organske kiseline, esencijalne i neesencijalne kiseline i aromu. Bogate su vlaknima i imaju blagotvoran uticaj na metabolizam.
Jabuke u ishrani su korisne u borbi protiv tromosti i nadutosti. Dovoljno je samo nekoliko nedelja, konyumirati tri puta dnevno kiselu jabuku.
Pomaže i u slučaju dijareje, pa se preporučuje izrendana jabuka ili kompot.
Za bolju probavu, stručnjaci preporučuju redovnu konzumaciju pečenih ili kuvanih jabuka ili kompot.
Jabuka je kalorijski siromašna i odličan je izbor kod redukcijskih dijeta. Koristi se i u terapijske svrhe, za regulaciju stolice i stabilizaciju crevne flore.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU