Svi ga vole, jer podiže raspoloženje, ali udara i u mozak i to ne zbog alkohola
Pivo opušta, ali ne samo zbog alkohola, već zbog još jednog sastojka iz pivskog slada, hordeina, koji aktivira centar za nagrađivanje u našem mozgu slično poput dopamina.
Studija nemačkih naučnika pokazala je da hordein može biti odgovoran za podizanje raspoloženja tako da aktivira ključni dopaminski receptor.
Pročitajte još: SURUTKA je pravo BLAGO za organizam: Idealna za STARIJE osobe, pomaže u sprečavanju OSTEOPOROZE
Oni tvrde da hordein na mozak deluje slično kao hormon sreće i da i hordein i dopamin stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.
Potrebno je još doznati može li količina hordeina u pivu proizvesti osetan učinak na centar za nagrađivanje.
Dosadašnji rezultati upućuju na to da bi hordein mogao uveliko doprineti poboljšanju raspoloženja osobe koja konzumira pivo.
– Za osećaj opuštenosti i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina – smatra naučnica Monika Pišetsrider, jedna od autora istraživanja. Podseća i da sličan učinak na mozak kao hordein ima salsolinol, sastojak čokolade. Pišetsrider kaže da na dobru volju pojedinca ne utiče samo jedan sastojak hrane ili pića.
Pročitajte još: MLEKO može da bude veoma opasno, a prvi znak su AKNE
Uglavnom je reč o kombinaciji supstancija. Na primer, kada je reč o grickalicama, poput čipsa, okidači dobre volje su masnoće i ugljeni hidrati. Ali naučnici upozoravaju da alkohol ima i suprotno, depresivno delovanje i da može da poremeti misli, ravnotežu, pa čak i mentalno zdravlje.
Višak alkohola može biti izuzetno štetan.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU