CRNO VINO i još pet savršenih namirnica koje uklanjaju LOŠ HOLESTEROL

25. 03. 2021. 000000 19:20

Foto: Pixabay

Loš holesterol se lepi za zidove krvnih sudova i doprinosi izgradnji naslaga na zidovima krvnih sudova i povećava rizik od srčanih oboljenja. Pored genetske predispozicije, loš holesterol je  posledica i loše ihrane i konzumiranja nezdavih namirnica.

Najbolja ishrana za regulisanje nivoa holesterola je ona bogata antioksidantima...

Sa druge strane, nivo holesterola se smanjuje ako jedete više namirnica bogatih vlaknima, omega-3 kiselinama, i ako unosite više maslinovog ulja. Cilj regulisanja ishrane je da se smanji nivo lošeg holesterola, a poveća nivo dobrog, kako bi krvni sudovi i srce bili zaštićeni. Najbolja ishrana za regulisanje nivoa holesterola je ona bogata antioksidantima.

Pročitajte još: Rešite se zapušenog nosa pomoću SODE BIKARBONE

Koštunjavo voće 

Ovo voće smanjuje visok nivo lošeg holesterola. Osobe koje svojuUkoliko u svoju ishranu uvedete  bademe, lešnike, orase i pistaće, osećaćete kako se holesterol reguliše u roku od tri nedelje. Šaka koštunjavih plodova dnevno, dovoljna je da se pokažu rezultati.

Crno vino
Istraživanja su potvrdila sposobnost grožđa da sprečava taloženje masnih naslaga u arterijama. Sastojak koji reguliše holesterol, nalazi se u svim proizvodima koji sadrže ljuske crnog grožđa, uključijući i vino. Umerena konzumacija crnog vina povećava nivo dobrog holesterola, a smanjuje nivo lošeg.

Pročitajte još: Ko jede šparglu i heljdu imaće mnogo dece i živeće dugo

Soja

Zaštitna vrednost soje je veća kada se jede sirova. Ako svakoga dana popijete 400 mililitara nekog napitka na bazi soje ili pojedete 60 grama nekog od sojinih proizvoda, nivo lošeg holesterola se može spustiti za 8 do 9 odsto.

Riba

Pročitajte još: Stavila je kosu u PLASTIČNU FLAŠU: Posle 10 sekundi dobila je FENOMENALNU loknu kao iz salona! (VIDEO)

Riba je idealna za očuvanje linije, ali i za smanjenje nivoa holesterola. Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje razrađuju krv, snizavaju holesterol i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo se prvenstveno odnosi na losos, sardine, tunjevinu, haringe i skušu.

Maslinovo ulje

Visoka koncentrcija oleinske kiseline maslinovo ulje čini dobrim saveznikom za zdravlje našeg srca. Stanovništvo mediterana koje ga često koristi, ima mnogo niži stepen smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Korišćenje maslinovog ulja utiče na podizanje ‘’dobrog’’ holesterola.

Pročitajte: Kreće nova sezona šminkanja: 3 PROLEĆNA TRENDA učiniće nas mlađim

Namirnice bogate pektinom

Pektin je vrsta rastvorljivog vlakna. Namirnice bogate pektinom obaraju loš holesterol kao i najbolji lekovi kojima danas raspolažemo. Najviše ga ima u citrusima, grepfurtu, u jabukama i šargarepi. Osobe koje svakodnevno konzumiraju ove namirnice smanjuju visok holesterol za 10 do 20%.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU