Supe sa ukusom detinjstva
Ako smo daleko od kuće, podsetiće nas na dom, na mirise i ukuse koje pamtimo od detinjstva i koji nam uvek izmame osmeh. U mnogim zemljama supa je početak glavnog obroka koji može biti ručak ili večera. Smatra se da otvara apetit, podstiče varenje hrane i zato se najčešće servira topla. “Pojedi makar supu”, govorila bi mama zabrinutim glasom prislanjajući ruku na toplo čelo i jedva vidljivo sležući ramenima; ili baka na komentar da nismo gladni i da smo upravo nešto pojeli, onako “s nogu”.
Svakodnevna užurbanost i brojne obaveze ostavljaju nam sve manje vremena za zajedničke trenutke za stolom. Istovremeno, zajednički obroci su izuzetna prilika za istinsko porodično povezivanje, a razgovori za stolom dragoceni, smatraju stručnjaci. Takođe, doprinose formiranju dobrih navika u ishrani posebno najmlađih članova porodice, ali i razvijanju raznih drugih veština: slušanje drugih, upoznavanje porodičnih običaja i tradicija, usvajanje novih reči i izraza, osećaj pripadnosti porodici, sigurnosti i stabilnosti.
Supa je jedan od najstarijih obroka a recepti za različite vrste kondenzovanih i dehidrisanih supa otkriveni su u poslednjim decenijama krajem 19. veka. Kokošja supa u kesici predstavljena je prvi put polovinom prošlog veka i za kratko vreme ovakve supe postale su popularne zbog svoje praktičnosti i jednostavne pripreme. Sa razvojem tehnologija, umnožavali su se i ukusi, sastojci prilagođavali trendovima a ubrzani ritam života sve više je nametao potrebu za nutritivno vrednim ali brzim obrocima koji se pripremaju lako i za čas.
Od zabave do dobrih navika
Većina dece ne voli da jede supe i čorbe i zajednički ručak često počinje plakanjem ili svađom, zavisno od toga koliko su stari mališani. Stvaranje dobrih navika je dugotrajan i često ne tako lak “posao”. Potrebno je pažljivo sagledati situaciju, pronaći sastojke koje dete voli i krenuti u istraživanje ukusa. Zvuči jednostavno ali većina roditelja će reći da nije tako. Da hrana nije za igru i zabavu znamo svi ali ipak ima načina da se povežu: testenina u oblicima! Bilo da su životinje, avioni, princeze, super heroji ili junaci vašeg i njihovog detinjstva ovakva testenina u kokošjoj supi blagog ukusa može da bude motiv za jednu kašiku više…i još jednu.
Aleva kokošja supa sa testeninom u obliku Štrumpfova
Foto: Promo
Aleva je fabrika sa 75 godina dugom tradicijom u proizvodnji hrane i 50 u proizvodnji dehidrisanih supa i čorbi. U njenom portoliju supa svoju omiljenu će pronaći i poznavalac dobrog zalogaja istančanog ukusa, ljubitelj “tradicionalne” supe sa rezancima, mama koja brine da se porodica hrani zdravo i ne preskače obroke i baka koja nikada ne greši kada je dobra domaća supa u pitanju.
Aleva porodične supe su podeljene u tri podgrupe: A la baka, A la mama i A la chef. Mogu biti sa klasičnom ravnom ili testeninom u oblicima, mesnim granulama ili krutonima; sa krupnijim ili sasvim sitno seckanim povrćem; bistre ili krem, povrtne ili mesne. Bistrim supama se uglavnom započinje obrok dok povrtne čorbe uz salatu ili prepečen ili svež hleb mogu da budu kompletan ručak ili večera. Iako već sadrže visok procenat povrća, uvek im možete dodati krupnije seckano sveže, proprženo ili obareno i time im dodatno obogatiti teksturu i ukus.
Najstariji Aleva proizvod iz ove kategorije je Paradajz čorba koja se pripremljena po originalnom receptu prvi put našla na trpezi pre gotovo pola veka. Sve Aleva supe odlikuje visok kvalitet sastojaka a povrće je većinom domaćeg porekla.
Vrlo brza supa
Upravo zbog svoje osobine da okrepi i zasiti u trenutku, često u toku radnog dana, na putu ili u nekim drugim prilikama van kuće pomislimo na tanjir tople supe. Dodajemo – ili šolju. Supa koju nije potrebno kuvati i koja je tako dostupna gotovo svuda i u svakom trenutku. Za brzu rehidrataciju tokom toplih letnjih dana ili kada ste na putu. Kada na poslu ne znate gde ćete pre i poslednje za šta imate vremena je užina, za trenutak će vam omogućiti predah. Pomoći će vam da unesete dovoljno tečnosti a ako ste na dijeti pomoći će vam da preskočite obrok.
Aleva Kvik instant krem i bistre supe. 7 ukusa za svaki dan u nedelji. Bogate povrćem i začinima, sa testeninom ili komadićima hleba, kao i u varijanti bez masti za one koji žele okrepljenje ali ne žele da se zamaraju brojanjem kalorija.
Skockano za kraj
Najčešće je opisujemo kao kocka za supu iako je mnogo češće koristimo u drugim jelima. I zovemo je kockica, kao mali, dragoceni dodatak zbog kog će jelo koje pripremamo biti bogatijeg ukusa.
Aleva povrtna, kokošja i goveđa kocka sa odabranim povrćem i začinima upotpuniće sve kulinarske ideje: za ručak koji pripremate “na brzinu” nakon napornog radnog dana i onaj nedeljni , svečani koji danima planirate a koji se kuva kao nekad, sa uživanjem i bez žurbe.
Kvalitetni sastojci u Aleva kockama poput šargarepe, peršuna, kurkume, crnog i belog luka, karija, celera… jelu će dati pravi domaći ukus i savršeno uklopiti svaku kocku u fina variva blagog ukusa, pirinač ili testeninu, jela od mesa ili divljači, povrtne ili mesne čorbe i supe