Stručnjaci savetuju odbacivanje modernih shvatanja: Maslac, sir i meso za duži život!
Časopis "Lancet" objavio je rezultate studije prema kojoj je nakon ankete sprovedene među 135.000 odraslih osoba iz raznih delova sveta ustanovljeno da su oni koji su izbacili masnoće iz ishrane živeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i meso.
Pročitajte još: Zaustavite dug i iscrpan period pandemije: OVE namirnice će nam povratiti energiju i produktivnost na poslu!
Do sada su nas učili da konzumiranje previše zasićenih masnoća utiče na povećanje nivoa holesterola, što konačno može da rezultira srčanim bolestima, ali naučnici podsećaju da osobe koje iz ishrane izbace masnoće neretko zamenu za njih pronađu u proizvodima punim ugljenih hidrata, poput hleba, testenine i riže, što znači da u organizam ne unose neke vrlo važne nutrijente.
Ishrana bazirana na ugljenim hidratima jedna je od najnezdravijih, a studija koju su sproveli kanadski naučnici na 135.000 odraslih osoba u 18 zemalja pokazala je da je među onima koji su konzumirali rafinirane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno mesne prerađevine, rizik od preuranjene smrti bio veći za 28 posto.
Pročitajte još: MOĆ PRIRODE: Uklonite zadebljanje na NOKTIMA i gnjivice na nogama uz pomoć SVINJSKE MASTI
Rezultati istraživanja predstavljeni su na kongresu Evropskog udruženja kardiologa održanom u Barceloni pre nekoliko godina.
- Već decenijama se smernice zdrave ishrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, ali organizmu su potrebne masnoće... u njima su vitamini i esencijalne kiseline koje imaju vrlo važnu ulogu za organizam. Kada unos masnoća smanjite na najniži nivo, lišavate organizam svih tih važnih minerala - rekla je dr Mašid Degan, vođa studije i naučnica na Univerzitetu "McMaster".
Pročitajte još: SPASONOSNO ulje za ŽENE: Što pre ga napravite, jako je dobro za sve vrste ženskih oboljenja
Doktorka Degan i njene kolege smatraju da nizak unos zasićenih masnih kiselina povećava izglede za preuranjenu smrt za 13%, dok konzumiranje veće količine svih vrsta masnoća smanjuje taj rizik za čak 23%. Tvrde da su svi oni koji dnevno u organizam unesu više od 60% kalorija iz ugljenih hidrata "kandidati" za preuranjenu smrt.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU