Danas pojedite jabuke, a od ljuski za dve nedelje možete dobiti jabukovo sirće

13. 03. 2021. 000000 08:30

Foto: Depozitfoto

Iako jabukovo sirće uglavnom kupujemo, veoma ga je lako napraviti i to bez ikakvog ulaganja, od ogrizaka jabuke. Oljuštite jabuke i jedite ih na uobičajen način, a njihovu sredinu i koru sačuvajte.

Pročitajte još: Votka će ga dezinfikovati! Uskoro će proleće, evo kako se ČUVA zimska odeća

Ostavite ih izložene vazduhu, a kada potamne stavite ih u teglu, koju ćete napuniti vodom. Najbolje bi bilo da bar 1/4 tegle čine ostaci jabuke. Umesto poklopcem, teglu prekrijte gušće tkanom gazom i ostavite je da nekoliko dana odstoji na toplom, tamnom mestu.

Kada primetite da se tečnost zgusnula, a da se na vrhu uhvatila siva skrama, skinite je, a smesu ostavite jedan mesec da odstoji i fermentira. Povremeno skidajte skramu sa površine.

Pročitajte još: Tri načina koja će vam pomoći da sa REŠETKE iz RERNE očistite MASNOĆU

Nakon tog perioda probajte sirće. Ako je dovoljno jakog ukusa, procedite ga i prespite u sterilisane flaše, a ukoliko nije, ostavite ga da fermentiše još 15-30 dana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU