Maslačak se bere čim ozeleni, a prolećna salata se priprema jednostavno
U prirodi će se uskoro pojaviti maslačak, a njegovi mladi listovi mnogima mogu da budu lek. Ova biljka povoljno deluje na bubrege, bešiku, pankreas, želudac, creva i krv, a smatra se jednim od najsigurnijih i najvažnijih biljnih lekova za jetru.
Pročitajte još: Ruski lekar LAZAROV: Gospina trava pomaže kod ONKOLOŠKIH OBOLJENJA
Listove maslačka najbolje je da pripremate kao salatu i uživate u ukusnom obroku koji po vitaminskom bogatstvu nadmašuje spanać i paradajz. Zbog visokog sadržaja insulina maslačak se posebno preporučuje dijabetičarima.
Berite ih pre nego što maslačak procveta.
Najbolje je da listove maslačka berete pre nego što biljka procveta, jer nakon toga razvija gorak ukus, koji je mnogima neprijatan.
Jedite u salati samo gornje listove, donji su gorki.
Gorčinu možete da izbegnete i ako jedete samo gornje delove listova. Nakon što maslačak procveta, obično krajem leta, pojavljuju se novi mladi listovi, koji se takođe mogu sakupljati. Stabljike maslačka najbolje su dok biljka cveta. Retko se koriste kao hrana, ali sok isceđen iz njih može da ukloni bradavice.
Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života
Po recepturi austrijske travarke Marije Treben stabljike maslačka koriste se u borbi protiv hronične upale jetre (pet-šest stabljika na dan) i dijabetesa (deset komada na dan). Takve terapije traju tri nedelje, ali nema naučnih istraživanja koja bi potvrdila njihovu efikasnost.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU