Koliko je zdrava ŠARGAREPA? Koristi se u ishrani preko 2000 godina i nekada je izgledala potpuno drugačije

Kristina LJubisavljević

03. 03. 2021. 000000 18:41

Foto: Deposit

Sadrži betakaroten, koji joj daje karakterističnu narandžastu boju. Sadrži vitamine A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K; i minerale – kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor.  Na 100g sadrži 40 kalorija.

Pročitajte još: Čudotvorna BILJKA zdravija od spanaća: Puna je vitamina, jača imunitet, ali nije dobra za SVAKOGA!

Svežu šargarepu možete da nađete tokom cele godine.

Poboljšava vid

Bogata je beta karotenom koji se u jetri pretvara u vitamin A. Studije su pokazale da se smanjuje rizik od poremećaja vida za 40%.

Istorija šargarepe
U mediteranskim selima se koristi preko 2000 godina. Tada nije ličila na današnjoj, prema mnogim izvorima, bila je ljubičaste ili žute boje. Današnji oblik i boju dobila je u 17. veku.

Karijes

Konzumiranje jedne šargarepe nakon svakog obroka, ubija štetne materije u ustima. Čisti zube i eliminiše naslage hrane, sprečava krvarenje desni i pojavu karijesa.

Visok pritisak

Kompleks vitamina B, prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Pročitajte još: Svi smo čuli za sok od CELERA, a da li znate koje su njegove zdravstvene koristi?

Crevni paraziti

Šargarepe su neprevaziđene u lečenju crevnih parazita kod dece. Jedna šolja rendane šargarepe ujutru na prazan želudac, pomaže da se otarasite ovih neprijatnih posetilaca u crevima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU