U Rusiji se koristi već hiljadama godina: Koren ČIČKA najdelotvorniji u prevenciji NAJOPASNIJIH BOLESTI (RECEPT)
Koren čička, jedne od najučestalijih korovskih biljaka, zajedno sa mladim izdancima i stabljikom sadrže brojna jedinjenja koja su antioksidansi. Upravo oni su prevencija za mnoge bolesti, daju svojevrsnu regeneraciju organizma i pojačavaju imunitet. Ipak, prema drevnim zapisima iz tradicionalnih ruskih recepata, koren čička u mešavini sa još nekoliko prirodnih sastojaka pokazao se kao učinkovit u lečenju kancera.
Pročitajte još: Muči vas PERUT? Napravite smesu sa LIMUNOM
Sadrži eterska ulja, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne sastojke zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Izuzetno je lekovita i potpuno netoksična biljka.
Čičak je dvogodišnja biljka, za koju se veruje se da je poreklom iz Sibira. Za lek se upotrebljava svaki nje deo, koren, stabljika, listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazre. Posle godinu dana čuvanja, i koren, i listovi, i seme gube svoje lekovito dejstvo i treba ih zameniti novim. Sadrži eterska ulja, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne sastojke zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Izuzetno je lekovita i potpuno netoksična biljka.
Pročitajte još: Italijani predvideli koronu još 1962. godine?! Otkriveno šta stoji iza ilustracije napravljene pre 50 GODINA (FOTO)
Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta jer je dobar antioksidant i ima moćno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Širom Rusije i Azije, ova biljka se već hiljadama godina koristi u lečenju upale grla, krajnika, prehlade, pa čak i boginja. Čičak koren se koristi i u pomoći kod lečenja problema sa kožom, kao što su psorijaza i ekcem.
Preparate ove biljke mogu da koriste i najosetljivije osobe, deca, trudnice i dijabetičari...
Pročitajte još: Ipak postoji pomoć za OŽILJKE: Birajte kreme sa ovim sastojcima
Koren ima slatkast ukus i hrskavu teksturu pa se koristi i u kulinarske svrhe kao korenasto povrće. Zagovornici makrobiotičke ishrane kažu da pomaže protiv bolesti metabolizma. Čičak aktivira metabolizam i tako topi masti, pa se kao korenasti povrće u makrobiotičkoj ishrani koristi za izbalansiran obrok i spada u redovnu namirnicu...
Poseduje i svojstvo diuretika, deluje protivupalno i stimulativno, a preparate ove biljke mogu da koriste i najosetljivije osobe, deca, trudnice i dijabetičari.
Podzemni delovi čička ne sadrže samo 72 kalorije na 100 grama svežeg proizvoda što ga karakteriše kao dobar izvor neskrobnih polisaharida, kao što su insulin, lapin, sluz, pa je i laksativ. Insulin iz korena čička deluje kao probiotik i pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, smanjenju telesne mase i holesterola.
Pročitajte još: Napravite domaće bombone koji olakšavaju bolove u grlu i sprečavaju suv kašalj
Koren sadrži značajne količine kalijuma, koji pomaže u kontrolisanju srca i krvnog pritiska. Pored kalijuma, koren čička je bogat Vitaminom C i Vitaminom D, a oba su prirodni antioksidanti koji pomažu organizmu da ostane zdrav. Sadrži i minerale, cink, kalcijum, selen i fosfor.