Naučnici sa nemačkog Univerziteta: Jedan sastojak ljutih paprika može da uništi ćelije raka

01. 03. 2021. 000000 22:00

Foto: Piksabej

Konzumiranje sirovih paprika ili kao sastojaka sosova i salata moglo bi da deluje preventivno protiv simptoma karcinoma.

Kapsaicin, sastojak ljutih papričica koji je odgovoran za vatreni osećaj koji imamo u ustima kada ih jedemo, može da uništi ćelije raka, tvrde naučnici sa nemačkog Univerziteta Rur.

Pročitajte još: Ova operacija je mač sa dve oštrice: Da li hirurško smanjivanje želuca može da bude opasno?

Rezultati istraživanja
Jedno ranije istraživanje otkrilo je da oni koje redovno jedu ljute paprike imaju 13 posto manje šansi za ranije umiranje. Kao uzrok toga naveden je kapsaicin, koji ima anti-mikrobne i protiv-upalne sposobnosti, koje se dovode u vezu sa prevencijom bolesti.

NJihova studija je otkrila da kapsaicin može da bude pokretač samouništenja ćelija raka. Naučnici veruju da bi to saznanje moglo da im bude od velike pomoći u razvoju leka protiv raka u budućnosti.

- Kapsaicin je sposoban da podstakne apoptozu (ćelijsku smrt) i da inhibira dalji razvoj ćelija raka kod mnogo različitih tipova kancera, kao što su, na primer, osteosarkom (tumor kosti), rak debelog creva ili pankreasa, a da to pritom ne ugrozi ostale "normalne" ćelije, kaže doktorka Lea Veber.

Pročitajte još: Zašto mesecima nakon korone osećamo MALAKSALOST: Bolest G-93.3 priznala i SZO, a OVO su simptomi upozorenja

Konzumacije ljutih paprika može da bude neprijatna onima koji nesu navikli na ljuto, ali se s vremenom razvija tolerancija na ljutinu. Što smo stariji, čulo ukusa prirodno postaje slabije, pa i ljutina postaje lakše podnošljiva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU