Dijeta koja leči glavobolju, a odričete se samo jedne namirnice
I pored toga, mnogi pacijenti su godinama trpeli nepodnošljive glavobolje i ne pomišljajući na to da je upravo hrana njihov okidač, pogotovo kada je o migreni reč.
Pročitajte još: Savršena Pegan DIJETA: Gubite kilograme, a nikada niste gladni
Kao što loša ishrana može da doprinese nastanku migrene, tako i zdrava može da doprinese njenom izlečenju.
Alkoholna pića i mesne prerađevine izbegavati.
Za početak promena navika najbitnije je znati da do glavobolje najčešće dovodi hrana koja širi krvne sudova. To su alkoholna pića, mesne prerađevine, proizvodi prepuni kvasca, čokolada i stari, slani sirevi.
Đumbir, nana, kamilica, valerijana, matičnjak...
Osim navedenih namirnica, u ishrani protiv čestih glavobolja trebalo bi svesti na minimum hranu koja sadrži mnogo aditiva.
Čajevima dati prednost, a ne kafi Foto: Depozit
Ishrana koja pomaže u prevenciji čestih glavobolja je ona koja podrazumeva da se pije dovoljno vode, da se učestalije koristi đumbir, jer deluje kao prirodan analgetik. Protiv migrena izazvanih napetošću i stresom dobri su i čajevi kao što su nana, kamilica, matičnjak i valerijana, jer umiruju i opuštaju. Kafa se takođe savetuje, ali u manjim količinama. U protivnom prevelik unos kofeina može da izazove širenje krvnih sudova i još jače bolove.
Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?
Ponedeljak
Doručak: makovnjača i šolja jogurta
Ručak: riba na žaru, bareni krompir i salata od mladog spanaća
Večera: tamni pirinač sa šampinjonima i salata po izboru
Sreda
Doručak: šolja čaja od nane sa limunom i medom i omlet sa svežom paprikom, hleb od pšeničnih klica
Ručak: makarone sa mladim sirom i tunjevinom, salata po izboru
Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom, suvim šljivama i bademom
Četvrtak
Doručak: kifla sa domaćom ribljom paštetom i šolja kefira
Ručak: musaka sa krompirom i mlevenim mesom i zelena salata
Večera: makovnjača i šolja toplog mleka
Pročitajte još: Četiri imuno bombe sa kojima treba dočekati proleće
Petak
Doručak: hleb od pešničnih klica, ajvar i parče mladog sira
Ručak: čorba od povrća, riba na žaru i krompir salata
Večera: domaća pica sa svežom paprikom, pečurkama i tunjevinom
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU