Pored zelenih i žutih postoje i CRVENE banane: Pune su kalorija i smanjuju RIZIK od mnogih bolesti
Smatra se da je reč "banana" zapadnoafričkog porekla, moguće od riječi banana iz jezika wolof, a koja je u gotovo sve svetske jezike došla preko španskog ili portugalskog.
Pročitajte još: Ne praštaju neljubaznost: Prodavci odgovorili kako se SVETE neprijatnim mušterijama
Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz familije Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude koriste u ishrani kao voće. Najviše se koriste u Centralnoj Americi, gde se najviše izvoze i idealne su za torte i voćne salate.
Pročitajte još: PET RAZLOGA zbog kojih je dobro da plačemo
Visoko su kalorični - 6 vitamina i 11 minerala
Banane su visoke, uglavnom jednogodišnje zeljaste biljke, koje svojim izgledom podsećaju na drveće. Imaju široko i veoma dugačko lišće (1,5 m). Areal rasprostranjenja je u tropskim krajevima. Domestifikovana banana poreklom je iz jugoistočne Azije, čiji je plod ukusan i hranljiv.
Banane su najviše jedu u svežem stanju
Crvena boja koju imaju potiče od beta karotena koji imaju u sebi. Bogate su vlaknima i vitaminima C, D i B6. Ukoliko pojedete samo jednu crvenu bananu na dan, unećete 15% dvevne doze vitamina C i čak 20% dnevne doze vitamina D koji su potrebni organizmu
Pročitajte još: Prva sudska presuda ovog tipa: Mora da plati bivšoj ženi 750.000 dinara za obavljanje kućnih poslova
Redovna upotreba crvenih banana smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka debelog creva, dojke, a reguliše i varenje budući da su izuzetno bogate vlaknima. Manje zrele banane sadrže više skroba, a manje šećera, a zrelije obrnuto. Sadrže i određene količine kalijuma i mangana. Banana je kalorična i daje istu količinu kalorija kao krompir.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU