DIJETA koja sprečava anemiju, a uključuje mudro smišljen jelovnik, pa i škembiće!

27. 02. 2021. 000000 08:30

Foto: Depozitfoto

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) najrasprostranjenije globalno oboljenje izazvano neodgovarajućom ishranom je anemija koja se razvija kao posledica nedostatka gvožđa.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste malokrvnosti. Simptomi su umor, osećaj slabosti, bledilo, glavobolja, razdražljivost, lupanje srca, iscrpljenost, nedostatak koncentracije, smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama.

Crveni i beli luk
Anemične osobe trebalo bi da jedu dosta crvenog i belog luka, jezgrastog voća, semenki, zelenog lisnatog povrća.
Pravilan izbor namirnica najbolje rešava malokrvnost.

Najbolji način da se pobedi deficit gvožđa u organizmu jeste da se ono unese putem odgovarajućih namirnica. To su, pre svih, iznutrice, pečurke, sušeno voće, žumance, riba - posebno tunjevina, školjke, mahunarke, rotkvice, meso - posebno pileće i ćureće.

Uz obrok pijte limunadu ili narandžu.

Namirnica sa dosta vitamina C podstiču apsorpciju gvožđa, tako da je dobro uz obrok popijete i čašu ceđenog soka od pomorandže ili limunadu. Poželjno je i da se vitamin C uzima u praškastom obliku, do dva grama na dan.

Pročitajte još: U ovome je CAKA! Nikada ne treba da čekate da OSETITE GLAD i IZGUBIĆETE KILOGRAME

Takođe, trebalo bi da se provodi što više vremena na svežem vazduhu i pešači barem sat dnevno. Kafu, alkohol i gazirana pića trebalo bi svesti na minimum.


Doručak je najvažniji obrok Foto: Depozit

Ponedeljak

Doručak: čaša limunade zasleđene medom, dva barena jaja, dva parčeta hleba i sveža paprika

Ručak: riba po izboru začinjena maslinovim uljem i belim lukom, pečena u foliji u rerni, prelivena limunovim sokom, krompir-salata sa dosta crnog luka

Večera: pileća džigerica sa crnim lukom i jabukama

Pročitajte još: 6 neočekivanih lekova za ZUBOBOLJU: Svi ih imamo u kući i neverovatno pomažu

Utorak

Doručak: bademi, orasi, suve kajsije i ovsene žitarice - sve pomešano sa jogurtom

Ručak: šampinjoni dinstani sa belim pilećim mesom i crnim lukom, čaša limunade i zelena salata

Večera: bareni grašak sa tunjevinom

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

Sreda
Doručak: domaća riblja pašteta sa prepečenim hlebom i čaša sveže ceđenog soka od pomorandžeRučak: škembići u saftu i zelena salataVečera: salata od pilećeg belog mesa, pasulja, kukuruza šećerca, crnog luka, krompira i šargarepe
Tokom ove dijete se ničeg ne lišavate, već mudro jedete

Četvrtak

Doručak: omlet sa pečurkama i integralni hleb, čaša limunade

Ručak: losos na žaru i krem-čorba od brokolija, karfiola i krompira začinjena sa dosta belog luka

Večera: domaći mladi sir sa salatom od pečenih paprika začinjenih belim lukom

Petak

Doručak: makaroni sa tunjevinom i zelena salata

Ručak: ćuretina sa mlincima i salata od svežeg povrća

Večera: projara sa raznim povrćem i šolja kefira

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU