Peršun i korijander: Upotreba, ukus i zdravstvene benificije
Dakle, pogledajte neke razlike između njih dve i najlakši način da ih identifikujete.
Pročitajte još: Čudotvorna BILJKA zdravija od spanaća: Puna je vitamina, jača imunitet, ali nije dobra za SVAKOGA!
Ako ste amater u kuvanju, otkrivanje razlike između različitih vrsta bilja i njihovih ukusa može biti izazov. Uglavnom sve biljke, osim nekih, izgledaju nekako slično. Naročito između biljaka, korijander i peršuna. NJih dvoje izgledaju identično i dok kupujete začinsko bilje za gurmanski obrok, lako možete pogrešiti kupujući peršun kada ste želeli cilantro.
Pročitajte još: Lekoviti matičnjak: Leči glavobolju, nesanicu, a dobar je i za ženske probleme!
Međutim, što se tiče ukusa, to dvoje ne mogu biti različitiji. Dakle, evo nekoliko razlika između dve biljke i lako ih prepoznajte.
Ove dve biljke su jako slične
Ukus
Korijander ima smeliji ukus u poređenju sa peršunom. Ovaj drugi ima začinjen i papren ukus, dok prvi ima ukus sličan kombinaciji limuna i žalfije. Korijander može biti malo premoćan, pa čak i malo od toga ide daleko. Pošto cilantro ima jedinjenja za ukus sapuna poznata kao aldehidi, takođe može imati sapunast ukus.
Pročitajte još: Svi smo čuli za sok od CELERA, a da li znate koje su njegove zdravstvene koristi?
Upotreba
Kada je reč o kuhinji i vrsti jela u kojima se koriste ove dve biljke, peršun se često koristi u mediteranskim i italijanskim jelima i jelima poput testenina, supa i čorbi, salata i zelenih smutija i sokova. Korijander se nalazi u jelima poput salsa, takosa ili kao ukras na kariju ili fo. Takođe se nalazi u meksičkim i azijskim jelima. Dok se peršun dodaje tokom procesa kuvanja, korijander se često dodaje u jelo na kraju.
Zdravstvene beneficije
Peršun i ckorijander su bogati vitaminima A i C. Vitamin C pomaže u jačanju imuniteta, a vitamin A poboljšava zdravlje očiju i kostiju. Obe ove biljke takođe pomažu u održavanju kardiovaskularnog zdravlja, peršun sadrži folate, dok cilantro pomaže u održavanju nivoa holesterola u kontroli.
Pročitajte još: 6 neočekivanih lekova za ZUBOBOLJU: Svi ih imamo u kući i neverovatno pomažu
Kako prepoznati
S obzirom na to da su obe biljke zelene boje i imaju duge stabljike i ravne listove, korijander od peršuna najlakše ćete prepoznati po obliku lista. Dok su listovi peršuna zašiljeni, listovi korijander su zaobljeni.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU