Danas je DEBELI UTORAK: Da li znate zašto se slavi i šta se radi na ovaj super praznik?
Ovaj dan naziva se još Palačinka utorak ili Debeli utorak. Došao je utorak savršen za palačinku.
Pročitajte još: HUMANOST PRE SVEGA: Mlada misica ostavila krunu i posvetila se spasavanju života tokom pandemije virusa (FOTO)
Datum nije striktan, slavi se 47 dana pre Uskra.
Istorija
Prvu palačinku je napravio kuvar pape Gelacija Prvog, koji je 492. godine umesio vodu, jaja i brašno, da nahrani mnogobrojne hodočasnike. Novo jelo je nazvao placenta, ili u slobodnom prevodu - ploča. Ispostavilo se da je reč o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.
Foto: Deposit
Legenda kaže da je palačinke obožavao čak i Napoleon. Navodno, on je uoči svake bitke pekao palačinke, uz nadu da mu nijedna neće pasti jer bi to bio loš znak.
Pročitajte još: ZA SVE SLADOKUSCE: Starinska kolač torta naših baka (FOTO/VIDEO)
Recept za klasične palačinke je sledeći:
1 jaje, 400 g brašna, 225 ml mleka, 225 ml kisele vode, prstohvat soli.
Umutite jaje sa mlekom i kiselom vodom, pa postepeno dodajte brašno i umutite homogenu smesu bez grudvica. Ostavite je da odstoji pola sata, pa pecite palačinke na zagrejanom tiganju. Ovaj recept dovoljan je za 10 palačinki.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU