Zeleni ili crni čaj? Možda ste živeli u zabludi, ali ovo nisu ISTI NAPICI! Evo i koji je zdraviji

08. 02. 2021. 000000 19:30

Foto: Pixabay

Zabluda da su crni i zeleni čaj isti napitak, sačinjen od istih biljaka, stvarnost je drugačija. Ovo su potpuno različiti čajevi, ali su i jedan i drugi puni lekovitih svojstava. Pogledajte neke razlike između njih kako biste odlučili koja je zdravija i više odgovara vašem zdravstvanom stanju. 

Oba pomažu da vaš imunološki sistem bude zdrav, pomažu u gubitku kilograma i pomažu u održavanju kardiovaskularnog zdravlja

Postoji mnogo čajeva koji su korisni za zdravlje, uključujući zeleni čaj i crni čaj. I crni i zeleni čaj prave se od lišća biljke Camellia sinensis.

Pročitajte još: Provereni RUSKI RECEPT: Melem koji briše upalu jajnika

Obe vrste čajeva imaju neke zajedničke zdravstvene benefite. I crni i zeleni čaj sastoje se od moćnih jedinjenja koja nude razne zdravstvene dobrobiti. Oba pomažu da vaš imunološki sistem bude zdrav, pomažu u gubitku kilograma i pomažu u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Evo nekoliko razlika između dve vrste čaja.

Zeleni čaj

Što se tiče prikupljanja čaja, listovi zelenog čaja nisu oksidisani i zagrevaju se da bi se sprečila oksidacija. U pogledu količine kofeina prisutnog u zelenom čaju, on sadrži jednu četvrtinu količine kofeina prisutnog u kafi, što ga čini zdravijom alternativom.

Zeleni ili crni?
I zeleni i crni čaj imaju nekoliko zdravstvenih dobrobiti. Ali kako listovi zelenog čaja nisu oksidisani, on ima više antioksidanasa u poređenju sa crnim čajem. Dakle, na osnovu ovoga, može se reći da je zeleni čaj zdraviji od crnog čaja.

Takođe, pomaže u gubitku kilograma. Kofein i katehini, koji su prisutni u ovom čaju ubrzavaju metabolizam i mogu pomoći telu da sagori masnoće brzo i efikasno.

Pročitajte još: NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO: Noć u "ZATVORU" za 42 evra! Ovo je NAJNEPRIJATNIJI hostel na planeti (VIDEO)

Kako biste savršeno skuvali zeleni čaj, uzmite 220 mililitara vode i nakon što proključa, dodajte 2 grama listova zelenog čaja. Pustite da se kuva 2 do 3 minuta i procedite.

Crni čaj

Crni čaj se proizvodi valjanjem listova i izlaganjem vazduhu kako bi započeo proces oksidacije. Takođe, listovi crnog čaja se beru i suše kako bi se smanjio sadržaj vlage.

Pročitajte još: MATEMATIČAR je "izračunao" ovogodišnje nemire još 2012. godine, a PREDVIĐA još STRAŠNIJE stvari

Crni čaj ima veći nivo kofeina u poređenju sa zelenim čajem. Sadrži 1/3 količine kofeina prisutnog u kafi. Budući da sadrži visoku količinu kofeina, efikasan je u povećanju protoka krvi i u poboljšanju koncentracije i fokusa.

Da biste skuvali crni čaj, uzmite 220 mililitara vode. Kada voda prokuva, dodajte 2 grama listova crnog čaja i pustite da se kuva 3 do 4 minuta. Listove procedite i poslužite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU