Staro srpsko jelo: Suva paprika punjena pasuljem
Pasulj u paprikama je stari srpski recept koji je savršen u vreme posta Međutim, to i je i odličan recept za vegetarijance i one kojima je meso dosadilo.
Pročitajte još: Slatko, sočno i ZDRAVO: Punjene jabuke su najukusniji zimski SLATKIŠ
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 1,5 kg crvenih paprika
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 3 kašike ulja
- kašika mlevene crvene paprike
- univerzalni biljni začin
- peršun
- so, biber
Priprema:
Pasulj potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoji tokom noći. Prvu vodu u kojoj ste ga kuvali bacite, a u drugu dodajte jednu glavicu sitno iseckanog crnog luka i malo univerzalnog začina. Kuvajte na tihoj vatri. Procedite pasulj, a vodu sačuvajte. Na malo ulja izdinstajte preostale dve glavi sitno isekanog crnog luka, zatim dodajte beli luk i mlevenu papriku. Ubacite proceđeni pasulj, propržite ga, posolite i pobiberite, dodajte peršun, potom ulijte sasvim malo vode u kojoj se pasulj kuvao.
Pročitajte još: Vitaminska bomba koja topi celulit
Paprike malo posolite iznutra, filujte ih tako pripremljenim pasuljem i ređajte u odgovarajuću posudu (pekač ili vatrostalnu), a ako vam je ostalo još pasulja stavljajte ga između paprika, potom prelijte sa još malo tečnosti i ulja. Pecite u rerni otprilike sat vremena, na 180 stepeni. Gotove paprike pospite usitnjenim peršunom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU