Jača imunitet, ublažava stres.. Koliko KIVIJA dnevno treba da pojedemo?
Kivi vodi poreklo iz Kine, a ime dobija prema istoimenoj ptitivi koja živi u oblasti Okeanije i zaštitni je znak Novog Zelanda.
U zavisnosti od mesta na kojem raste može da dostigne visinu i do 9 metara.
Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema
Dva najbitnija sastojka kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100g kivija je 98mg, što je duplo više od pomorandže i limuna. Pomaže organizmu da neutrališe slobodne radikale, a tako se organizam štiti od mnogih bolesti.
Preporučuje se konzumiranje kivija ujutru uz doručak.
Jačanje imuniteta
Velika količina folne kiseline, pored vitamina C, jača odbrambeni sistem organizma. Povećavaju stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitela, koja nas štite od virusnih oboljenja.
Kivi je veoma dobar za varenje.
Bolja cirkulacija
Kivi sadrži vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, poboljšava zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka. Idealan je za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga.
Foto: Pixabay
Ublažava stres
Kivi je idealno voće za ublažavanje stresa. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost.
Pročitajte još: Zašto PRAZILUK treba da uvrstimo u ishranu? Bio je cenjen još kod STARIH EGIPĆANA
Mršavljenje
Sadrži dosta vode i nema veliku energetsku vrednost samim tim idealan je za mršavljenje i izbacivanje tečnosti iz organizma.
Ograničite se na dva do tri kivija dnevno jer veći unos može da izazove alergiju.
Jača kosti
Minerali magnezijum i kalijum nalaze se u kiviju, a odlični su za jačanje kostiju, zuba i noktiju.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU