GAJITE je i jedite: Ovo je jedina žitarica kojoj globalno zagrevanje ne smeta

30. 01. 2021. 000000 09:00

Foto: Piksabej

Međunarodni tim stručnjaka na čelu sa Volframom Vekvertom sa Bečkog univerziteta sproveo je fiziološku i molekularnu analizu žitarica koja je uključivala pšenicu i proso.

Pročitajte još: Zimi cveta čak 13 vrsta CVEĆA, zašto ne gajite neki od njih?

Malo vode, mnogo vrednosti
Otpornost žitarice na sušu i toplotne talase i manja potrošnja vode čine proso zanimljivom alternativom pšenici, pirinču i kukuruzu, a nutritivne vrednosti pogodnom za bogatu ishranu.

Članovi tima, naučnici sa španskog Univerziteta Ovijedo, Nacionalnog instituta za biologiju u LJubljani, Insituta IROST u Teheranu i istraživačkog instituta ICRISAT u Indiji pokazali su da proso mnogo bolje reaguje na klimatske izazove kao što je suša u odnosu na pšenicu. Studija je objavljena u časopisu "Frontiers in Plant Science".

Upoređivali su proso sa pšenicom u Iranu i Indiji

- Proso je žitarica koja čak poseduje bolju nutritivnu vrednost od pšenice sa višim vrednostima cinka i gvožđa, ali je kultura koja se uprkos svojim izuzetnim karakteristikama nedovoljno koristi - objašnjava Volfram Vekvert sa Odseka za funkcionalnu i evolutivnu ekologiju Bečkog univerziteta.

Bečki univerzitet Foto: Eurokomp

Pročitajte još: Posadi se, pa ZABORAVI. Onda PROCVETA pod snegom i ulepša život

Rezultati studije su pomogli da se razjasne procesi otpornosti žitarice na sušu i mogu doprineti uzgoju novih sorti pšenice ili prosa sa takvim karakteristikama.

Pirinač, proso i kukuruz su sveto trojstvo ishrane.

Prema rečima Palak Čaturvedi ko-rukovodioca studije, skoro 40 odsto našeg dnevnog unosa kalorija zavisi od tri vrste žitarica, a to su pšenica, pirinač i kukuruz koji zahtevaju više resursa nego proso.

Pročitajte još: Nigde zemlje, a ZUMBUL cveta i miriše. Magija? Ne, ovo je TAJNA

- Vreme je da krenemo u potragu za klimatski pametnim kulturama. Da bi nam alternativne kulture bile dostupne, neophodni su istraživački programi i politički napori. Da bismo osigurali dostupnost hrane u budućnosti važno je da se ne fokusiramo samo na tri do četiri osnovne namirnice za ceo svet" - zaključio je Volfram Vekvert.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU