Vreme je za SMOKVE: Odličan su izbor magnezijuma i kalcijuma, a dobre i za dijabetičare
Smokve mogu da se konzumiraju sveže ili osušene, a njihova prirodna slatkoća čini ih savršenom zamenom za šećer u kolačima i tortama. LJubičasta ili zelena kora smokvi je jednako jestiva kao i njihova rozikasta unutrašnjost. Osim što su ukusne, one su i veoma zdrave, o čemu ćemo više reći u narednim redovima…
Pročitajte još: Naučnici dobili ŠOKANTNE podatke: SREĆNIM LJUDIMA je mozak drugačiji!
Smokve sadrže neophodne hranljive materije za naš organizam
One su odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, i vitamina A, K i B6. Pune su vlakana, fenola i flavonoida, i sadrže veliku količinu antioksidanasa koji sprečavaju i umanjuju štetu koju na ćelijama prave slobodni radikali.
Dobre su za dijabetičare
Mada imaju visok sadržaj prirodnog šećera, smokve uopšte nisu loše za dijabetičare. Studija iz 1998. je otkrila da umerena konzumacija ove voćke smanjuje potrebu za insulinom za 12%.
Foto: Deposit
Smokve podstiču bolje varenje
One se već dugo vremena koriste kao prirodni lek kod problema sa zatvorom. To je zato što sadrže rastvorljiva vlakna, koja su dobra za zdravlje vaših creva.
Pročitajte još: Dnevno nam kroz glavu prođe 6.200 misli, a njihovo MERENJE može da PREDVIDI čovekovu LIČNOST
Dobre su za kožu
Kreme koje u svom sastavu imaju ekstrakte suvih smokvi pomažu u borbi protiv ekcema i suve kože. Zbog sadržaja antioksidanasa u smokvama, one su takođe dobar saveznik i protiv bora.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU