Bolest GURMANA: Morate da oslabite, a ne smete da GLADUJETE? Evo DIJETE za vas!
Promena ishrane se prvenstveno odnosi na pravilan izbor namirnica i njihove količine, što će pomoći da se skine višak telesne težine, kao i da se minimizira unos hrane koja sadrži purin - supstancu čijom razgradnjom nastaje mokraćna kiselina, čije nagomilavanje dovodi do napada gihta.
Pročitajte još: Ovo voće je idealno jesti pre doručka
Većina pacijenata koja boluju od gihta ima višak kilograma, ali ne smeju da gladuju, jer usled restriktivne ishrane dolazi do razgradnje telesnih proteina, što povećava nivo mokraćne kiseline. Dakle, plan ishrane za giht mora da odgovara pravilima o unosu masnoća i namirnica naročito bogatih purinom, ali ne sme da bude previše kalorijski rigidan. Najbolji način da se izbegne gladovanje je uvođenje međuobroka.
Izbegavajte iznutrice, paštete, virše...
Zaboravite na bankete i raskošne gozbe Foto: Depozit
Osnovno je da se izbegavaju iznutrice, paštete, naresci, salame, viršle, suhomesnati proizvodi, konzervirana riba, sojino mleko i kafa u većim količinama.
Crveno meso jedite samo tri puta nedeljno.
Svinjetina, govedina, meso peradi, osim piletine, divljač, domaća slanina i kobasice, supe sa mesom, školjke, paradajz i supa od paradajza mogu da se jedu najviše tri puta nedeljno. Nešto češće mogu da se jedu ovčetina, piletina bez kožice, tunjevina, pasulj i grašak, karfiol, spanać, blitva, pečurke i pšenični hljeb.
Pročitajte još: BOŽIJA kapljica je zadovoljstvo i lek za OSAM bolesti
Na trpezi svakog dana mogu da se nađu voćni sokovi i voće, povrće poput zelene salate, prokelja, šargarepe, krastavca, krompira, zelja, rotkvica, namirnice poput peciva i hleba, dvopeka, pirinča, integralne testenine, griza, mleka, jaja, niskomasnog sira, hladno ceđenih ulja, orašastih plodova, zatim čaj i kakao.
Ponedeljak
Doručak: limunada, nemasni sir i parče integralnog hleba
Ručak: krem čorba od šargarepe i nezaslađen kompot od jabuka
Užina: domaći voćni jogurt
Večera: griz i dve kruške
Pročitajte još: Raste u Srbiji, sigurno mislite da je KOROV, a prava je IMUNO BOMBA
Utorak
Doručak: bela kafa, ili kakao, dva parčeta integralnog hleba i jabuka
Ručak: krem supa od karfiola i tikvice pržene s jajima.
Užina: integralni tost i kiselo mleko
Večera: nemasni sir, salata od paradajza i rendana jabuka
Četvrtak
Doručak: domaće pecivo, šolja mleka i pomorandža
Ručak: čorba od mešanog povrća i piletine, domaći mlinci sa sirom
Užina: zelena salata, parče sira i integralni tost
Večera: voćna salata od krušaka, jabuka, pomorandži i suvih šljiva
Pročitajte još: Ova namirnica će ublažiti gasove i nadutost, a svi je imamo u kući
Petak
Doručak: integralno pecivo, omlet sa paradajzom i paprikom, čaša kisele vode
Ručak: paradajz supa, krompir pire i dinstani patlidžani, zelena salata
Užina: kompot od mešanog voća
Večera: zelena salata, integralni tost i tunjevina
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU