Dobro je da ih uvrstimo u ishranu: Namirnice koje pozitivno deluju na bakterije i viruse

Kristina LJubisavljević

17. 01. 2021. 000000 10:40

Foto: Deposit

Beli luk

Beli luk sadrži alicin, bezbojnu, uljastu materiju, koja uništava stafilokoke, streptokoke. Takođe i bacile nekih bolesti kao što su dizenterija i tifus. Bolje pomaže ako se jede presan, termički neobrađen. Preventivno bi trebalo uzimati po dva čena dnevno, a u slučaju infekcije četiri čena.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Med
Med su u antibiotske svrhe koristili još u starom Rimu. Odlična je ispomoć u slučaju infekcija, a da bi ispoljio svoje najbolje osobine treba ga uzimati pola sata pre jela, što duže držati u ustima bez obzira da li se uzima sam ili rastvoren u nekoj tečnosti, kao što je mleko, čaj ili voda.

Brusnica

Brusnica sprečava prijanjanje bakterija za zidove sluzokože. Zato se najviše koristi u prevenciji urinarnih infekcija, posebno onih izazvanih bakterijom ešerihijom koli.

Kupus

Osim što sadrži dosta vitamina C, kupus je i odličan prirodni antibiotik. Ovo posebno važi za kiseo kupus, pošto se antibakterijske moći ove biljke povećavaju nakon procesa fermentacije.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Miteseri, akne i ostala ZLA na licu: Tri ZAKONA koja moraju tinejdžeri da poštuju

Origano

Origano, koga najviše poznajemo u ulozi začina i tako ga i koristimo, zbog izrazitih antibakterijskih svojstva, efikasan je i u sprečavanju bolesti probavnog sistema.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU