Žumance ili belance? Šta treba jesti u većoj količini, jer razlika postoji
Mnogi doktori i nutricionisti preporučuju jaja za doručak zbog visokog sadržaja zdravih masnoća, vitamina i proteina. Laka za pripremu, a uz raznovrsne mogućnosti mi ih često i konzumiramo svesni njihovih zdravstvenih efekata na naš organizam. Ali jedno pitanje se stalno nameće – šta je zdravije, i da li žumance treba odbaciti ili ga jesti odvojeno od belanca.
Pročitajte još: Mislili ste da znate, a mi vas pitamo: Kako se pravilno jede PICA? Ne uhvati se za koricu!
Žumance sadrži više masti, kalorija i holesterola nego što ih ima belance. U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina. Više od pola sadržaja proteina je u belancetu - ona su celoviti proteini jer sadrže devet aminokiselina.
Foto: Deposit
Između belanaca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrednosti. Takođe, belance gotovo da nema masnoća, a kod ljudi koji jedu hranu bogatu proteinima sa smanjenim udelom kalorija, belanca su često na jelovniku.
Belanca imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55.
Žumance sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, kao i karotenoide topive u mastima koji štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba.
Pročitajte još: Postoji način da ručak ne ISKIPI IZ ŠERPE: Koristite predmet koji svi imamo u kuhinji
Na kraju vidimo da oba dela jajeta imaju specifične benefite, ali nutritivno gledano žumance je bogatije od belanceta. Ipak, treba ga konzumirati umereno jer sadrži visoki nivo holesterola.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU