Otkrivmo kojih 5 VRSTA HRANE nas teraju da UTONEMO U SAN
Ovo je pet vrsta hrane od koje nam se spava.
Salata
Salata je svakako poželjan dodatak jelima, a može se poslužiti i samostalno. Problem nastaje kada za ručak odlučimo da pojedemo samo salatu koja se sastoji samo od povrća. Ako ne unesemo dovoljno proteina i ne uskladimo razmeru proteina i ugljenih hidrata (pa makar onih iz povrća), umor i glad možemo osetiti već u poslepodnevnim satima. Takođe, neki u salate dodaju masne i kalorične prelive koji umanjuju zdravstvene koristi namirnica. U gotovim prelivima se često nalazi hrpa šećera, masti i veštačkih boja koje ni na koji način ne pogoduju našem zdravlju.
Pročitajte još: Napravite "proteinsku bombu": Ovakav doručak daće vam energiju za ceo dan
Jogurt i mlečni proizvodi
Foto: Depozit
Mlečni proizvodi mogu biti uzrok umora. Od 50 do 60 pacijenata koji se bore sa hroničnim umorom, 20 do 30% njih konzumira veće količine mlečnih proizvoda. Povezanost mlečnih proizvoda i umora nije sasvim jasan, ali veruje se da telo s godinama razvija imunološku reakciju na proteine izgradnjom vojske antitela koja se mobilišu, a to dovodi do umora. Mlečni proizvodi su prisutni u prehrambenoj industriji. Puno prerađenih namirnica, koje ne biste smatrali mlečnim proizvodima, sadrže mlečne čvrste materije i proteine. Na primer, sve što ima aromu karamele verovatno ima mlečne aditive.
Pročitajte još: Ne postoji lek za MUCANJE i niko mu ne zna pravi uzrok
Banane i orašasti plodovi
Banane su idealne protiv grčeva jer su bogate magnezijumom, mineralom koji pomaže u opuštanju mišića. Magnezijum se takođe nalazi i u preparatima koji podstiču san. Ovaj mineral se nalazi i u orašastim plodovima.
Kasna večera
Foto: Depozit
Obroci u kasne sate mogu da poremete san i izazovu refluks želučane kiseline. To će rezultirati umorom tokom celog sledećeg dana. Najgore posledice može da ostavi kisela hrana poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda.
Pročitajte još: Ovo je najbolji detoks organizma nakon praznika
Slatkiši i grickalice
Istraživanja pokazuju da se naš gastrointestinalni trakt prilagođava onome što jedemo. Ako se pridržavamo ishrane s niskim udelom masnoće i šećera, počinjemo da proizvodimo manje sokova i enzima u želucu koji olakšavaju probavu šećera i masnoća. To znači da ćemo, ako i samo povremeno pojedemo kolač ili neku slanu grickalicu, osetiti mučninu i umor.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU