Najpoznatija voćka istoka: Sve blagodeti JAPANSKE JABUKE

Kristina LJubisavljević

07. 01. 2021. 000000 18:40

Foto: Deposit

Kod nas nije tako popularna, dok je na istoku jedna od obaveznih voćki.

Pročitajte još: Sočna, SLATKA, a ne goji! Pa, šta je to?

Poreklo kaki jabuke

Izgleda gotovo isto kao jabuka koju svi poznajemo samo je jako narandžaste boje. Raste u predelima koja imaju umereno hladne zime i ne tako topla leta.

Odabir
Kada birate japanske jabuke uzmite one koje su meke pod rukom. Ako ima samo tvrđih, sačekajte nekoliko dana da sazri. Biće dovoljno da plod kaki jabuke ostavite na sobnoj temperauri i za četriri do pet dana će omekšati i biti idealan za korišćenje.

Mesto porekla kaki jabuke je Japan. Tamo se mogu naći stabla ove biljke stara i pet vekova. Ovo voće u Evropi se pojavljuje sredinom 19. veka.

Zašto je japanska jabuka dobra?

Pomaže u borbi protiv štetnog đelovanja slobodnih radikala, povišenog kolesterola u krvi, šećerne bolesti, raka, kožnih bolesti, visokog krvnog tlaka i dr.  

Ovo voće bogato je vitaminom C. Samo 100 g ovog voća zadovoljava našu dnevnu potrebu za vitaminom C. Zavidna je prisutnost i drugih antioksidanasa poput polifenola, karotenoida i tokoferola.

Pročitajte još: Istraživanja o ZELENOM ČAJU: Koliko šolji dnevno je dovoljno

Foto: Deposit

Obiluje flavonoidima, a naročito kvercetinom sto je čini poželjnom namirnicom u lečenju kardiovaskularnih oboljenja. Istočna tradicionalna medicina koristi upravo kaki jabuku kao pomoć u lečenju upale creva, hemoroida, bolesti želuca i jetre.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU