Da li ste ove zime pili KUVANO VINO sa karanfilićem? A, da li znate koliko je lekovito?

11. 01. 2021. 000000 08:20

Foto: Privatna arhiva

Karanfilić je poreklom iz Inodnezije, ali onda je ova biljka proširena širom sveta. Zanimljivo je da raste u tropskim krajevima poput Brazila, Šri Lanke i Madagaskara, a najviše se koristi zimi.

Pročitajte još: ČUVENI lekar MOLOHOV se kune u KRALJA JESENI i CARA ZIME: Rusi leče 20 BOLESTI belim korenom!

Dobro je poznato da je eterično ulje karanfilčića efikasno  protiv bakterija i parazita. Tačnije, karanfilić uništava patogene mikroorganizme, koji izazivaju mnoge opasne infekcije. On takođe ima fungicidno, anestetičko i antikancerogeno dejstvo.

Ispiranje usta
Karanfilić je dobro poznat kao prva pomoć prilikom zubobolje. Žvakanje pupoljka karanfilića ublažava i grlobolju.

Ovaj začin sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju takva antimirobna sredstva. Ove materije putuju krvotokom i na putu ubijaju sićuššne parazite i njihove larve. Zbog toga svojstva se koristi u raznim antiparazitskim terapijama.

Japanski naučnici su otkrilida sadrži antioksidanse koji sprečavaju oštećenje ćelija, a to je naročito važno kao prevencija kanceral

Pročitajte još: Ruski travar DMITRI: Muškarci, ne kupujte skupe preparate, OVA BILJKA sprečava ĆELAVOST

Recept za kuvano vino:

Deset karanfilića stavite u pola litra crvenog vina. Dobro zatvorite i ostavite 3 nedelje da odstoji na tamnom mestu. Uzimajte čajnu kašičicu sredstva 1-3 puta dnevno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU