Svetski dan šampanjca je bio 31. decembra! A znate li kako je nastalo ovo piće za svečane prilike?
Verovatno je većina vas za doček Nove godine otvorila neku flašu šampanjca, koja je čekala svoj poseban trenutak da bude otvorena i popijena.
Šampanjac je piće koje se otvara u posebnim i svečanim prilikama, a jedna takva je i doček Nove godine.
Pročitajte još: TRADICIONALNO SRPSKO PIĆE NA KRSNIM SLAVAMA: Kuvana rakija, šumadijski čaj ili samo "vruća"
Ovo penušavo vino nastalo je u Francuskoj, u pokrajini Champagne. Dom Perinjon, slepi monah benediktinske monaške zajednice Hautviller, našao je način kako da šampanjac, koji je u početku bio lošeg ukusa jer se pokvario, učini vrhunskim pićem.
Loš ukus stvorio se jer su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamućivao je vino, ali naknadnim vrenjem razvije se ugljen-dioksid koji mu daje lepu penu i blago kiselkast ukus. To vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim sojevima kvasaca.
Pročitajte još: KAZANOVA je tvrdio da ovo piće VRAĆA MUŠKU SNAGU, ubija i VIRUSE i dostupno je u SRBIJI
Foto: Depozit
Dugo vremena smatrao se opasnim pićem zbog eksplozije boce koja se mogla dogoditi, a radnici u tvornicama nosili su zaštitne maske i kacige. Nakon nekog vremena kreirale su se boce od debljeg stakla, pa je taj problem rešen.
Iako mnogi nisu ljubitelji ovog pića već ga popiju samo kako bi nazdravili u svečanim situacijama, u zemljama poput Švicarske i Belgije ima puno obožavatelja, a najviše ih je u Velikoj Britaniji koja je na četvrtom mestu po konzumaciji.
Pročitajte još: RECEPT ZA SANGRIJU: Popularno piće koje će biti glavni hit letnjih druženja
Najskuplja boca, koju je kreirao Alexander Amosu zajedno sa Swarovskim, košta 2,7 miliona dolara. Napravljena je ručno s 18-karatnim komadićima zlata i 19-karatnim dijamantima.
Zanimljiva činjenica jeste da je prva čaša šampanjca koja se natoči sadrži najviše mehurića, a samim tim i najjače "udara" alkohol, pa mnogi stručnjaci upozoravaju da ovo piće pijete polako i umereno - i da ga jednako oprezno otvarate.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU