Na ovo povrće često zaboravimo - a evo koji su razlozi zbog kojih bi trebali češće da ga jedemo
Na policima u frižiderima u velikim marketima koji su prepuni smrznute gotove hrane, gotovo nezapaženo prolazi grašak kojeg često ignorišemo i najčešće ga ne kupujemo.
Pročitajte još: Od pređela do slatkiša: Šta čini srpsku trpezu za NOVOGODIŠNJE VEČE?
Ali, on može da nutritivno obogati naš obrok koji pripremamo kod kuće i stoga je grašak najpotcenjenije povrće u prodavnicama.
Reč je o jeftinoj i nutritivno bogatoj namirnici koja je u frižiderima dostupna tokom čitave godine.
Pročitajte još: ZABAVA ZA CELU PORODICU: Napravite prelepu novogodišnju slatku jelku (FOTO/VIDEO)
U pola šolje graška nalazi se četiri grama vlakana, četiri grama proteina, kao i vitamini A, K i C. Sadrži 11 grama ugljenih hidrata, a u pola šolje ima svega 62 kalogrije. Odnos vlakana i proteina veoma je povoljan, a oni koji žele da smršaju svesni su koli im vlakna u tome pomažu. Dnevni preporučen unos vlakana je za muškarce 38, a za žena 25 grama i većina ljudi ne uspe tokom dana da konzumira toliku količinu.
Foto: Depozit
Pročitajte još: Kiseli kupus je zdrav, ali ako se jede u većim količinama može da izazove ove probleme!
Takođe, 4 grama proteina u pola šolje ovog povrća jednaka su količini koju možete da dobijete od jednog jajeta koje sadrži 5 grama proteina, a istu količinu ima i kašika kikiriki maslaca.
Osim što od njega možete da napravite supu ili paprikaš, grašak može da bude ukusan prilok, dodatak salamama i testenini, možete da ga ubacite u rižoto ili u jela sa jajima.
Pored svega ovoga on je dobar u prevenciji mnogih bolesti kao što su: Alchajmerova bolest, artritis, bronhitis, reguliše nivo šećera u krvi, štiti srce i kardiovaskularni sistem, jača imuni sitem, pomaže kod mršavljenja i dr.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU