Kiseli kupus je zdrav, ali ako se jede u većim količinama može da izazove ove probleme!

Kristina LJubisavljević

29. 12. 2020. 000000 13:40

Foto: Deposit

U kiselom kupusu ima vitamina K, magnezijuma, kalijuma, fosfora, bakra, gvožđa i cinka! Ali i histamina... Zato je veoma koristan za zdravlje, ali nekim osobama može da smeta i prouzrokuje im dosta tegoba.

Prema dosadašnjim nalazima, omiljena srpska salata ali i rasol mogu da deluju i preventivno u sledećim slučajevima:

  • afte, oboljenja desni i propadanje zuba
  • grčevi u stomaku
  • oboljenja jetre
  • prehlada
  • crevne tegobe

Pročitajte još: Mali trikovi za zdrav obrok: Kako da pržena hrana postane zdravija?

Ipak, javljaju se i neželjene posledice pri upotrebi probiotika, i to pre svega u vidu digestivnih  tegoba, kao što su gasovi ili dijareja. Međutim, manje je poznato da kiseli kupus sadrži i visoku količinu histamina. Ova supstanca može da poveća rizik od alergijskih reakicja, naročito kod ljudi koji su već primetili osetljivost na neku vrstu hrane. Takođe, može se javiti i kod onih koju su alergični na seno.

Foto: Deposit

Konzumiranje većih količina kiselog kupusa može izazvati i ove simptome:

  • dijareja
  • glavobolja
  • svrab
  • ubrzan puls
  • visok krvni pritisak
  • kijanje ili curenje nosa

Pročitajte još: Kako brzo odmrznuti meso, povrće i voće?

Još uvek je neophodno analizirati ove pojave, kažu istraživači, ali izgleda da količina histamina u kupusu zavisi i od samog kiseljenja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU