ŠTITE SRCE, SPREČAVAJU PREVREMENO STARENJE: Evo zbog čega je dobro jesti ljubičaste namirnice

29. 12. 2020. 000000 09:00

Foto: depositphotos

Kada razmišljate o hrani, ljubičasta sigurno nije prva boja koje se setite, ali kada je naše zdravlje u pitanju, ljubičaste namirnice donose niz prednosti.

Pročitajte još: Čudesna KONOPLJIKA: Ženama vraća mogućnost za POTOMSTVO

Ako želite da popravite određene aspekte zdravlja, da se dobro osećate ili samo da se relaksirate, moćne ljubičaste namirnice i te kako će vam biti od pomoći. Iako ovakva hrana možda nije svakodnevna na vašem jelovniku, za ceo organizam je dobro birati ljubičasto, evo i zašto.

LJubičaste namirnice sprečavaju prevremeno starenje
Foto: despositos

LJubičastu boju namirnice duguju pigmentu zvanom antocijanin, koji je snažan antioksidans i zaštitnik koji pomaže u smanjenu rizika od raka, jača pamćenje i doprinosi zdravom starenju.

LJubičaste namirnice štite srce

LJubičasto voće i povrće bogato je flavonoidima, odnosno jednima od najmoćnijih fitohemikalija. Flavonoidi su dobri za srce, kardiovaskularni sistem i snižavaju rizik od srčanih bolesti.

 Patlidžani, kupus, luk, artičoke, grožđe, šljive, smokve, borovnice, kupine

LJubičaste biljke:

Čak i biljke ljubičaste boje, poput lavande, povoljno deluju na vaše zdravlje. Osim divnog mirisa koji lavanda dodaje proizvodima za negu kose i kože, ova biljka popravlja cirkulaciju i smanjuje teskobu, nesanicu i depresiju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU