Od predjela do slatkiša: Šta čini srpsku trpezu za NOVOGODIŠNJE VEČE?

Kristina LJubisavljević

30. 12. 2020. 000000 10:00

Foto: Deposit

Nekoliko dana pre Nove godine prodavnce su pune, svi su u potrazi da raznim namirnicama jer je običaj da trpeza za novogodišnje veče bude puna.

Ako Novu godinu provodimo sa porodicom večeri se pridaje veliki značaj, a nema ništa lepše od osećaja pripadnosti i porodice za jednim stolom.

Izbor je bogat, sve zavisi od toga šta vole oni ljudi sa kojima ćete jesti, treba samo da izaberete. Tada trpeza uglavnom odiše tradiconalnom hranom.

Šta se to najčešće sprema u Srbiji za Novu godinu:

Predjelo

Kao tradicija se u nekim delovima Srbije pravi bela ili kisela čorba. Posle dolaze nezaobilazna proja, gibanice sa sirom i zeljem.

Glavno jelo

Prvo na listi je pečenje. Uglavnom je to svinjsko ili jagnjeće. Retko se odlučuje za živinsko meso. Danas se sve više odlučuje i za roštilj, ali se svakako tradicionalno pečenje ne zaboravlja, a kao prilog služi se pečeni krompir. Takođe spremaju se sarme, podvarak i pihtije.

Salate

Ulučene, pečene crvene paprike sa belim lukom, kiseli kupus sa alevom paprikom, ruska salata, mimoza salata, turšija

Slatkiš

Na kraju je, ali nije manje važan deo novogodišnje trpeze. Po tradiciji bi to bila pita sa jabukama, baklava ili oblande. Takođe spremaju se razni kolači i torte.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU