Da li prati meso pre pripremanja ili ne? Pitanje koje često postavimo sebi

Kristina LJubisavljević

20. 12. 2020. 000000 16:00

Foto: Deposit

Stručnjaci upozoravaju da je pranje sirovog mesa ne samo nepotrebno, nego i opasno!

Na sirovom mesu se nalaze bakterije koje pranjem završiti po raznim površinama u kuhinji - na sudoperi, dasci za sečenje, pa čak i pločicama.  Sve bakterije koje se nalaze na sirovom mesu ubijaju se samim prženjem ili kuvanjem, dakle - pranje nije potrebno.

Pročitajte još: Oprezno: Koje namirnice su opasne posle isteka roka trajanja?

Uklanjanje masnoće
Nutricionisiti savetuju da višak masnoće mesa, svakako, može da se ukloni, ali nipošto na ovaj način. To možete učiniti tako što ćete u dubljem tanjiru postaviti 3 sloja kuhinjskog ubrusa i nakon prženja meso ocediti rupičastom kašikom te ga poređati na ubruse, ostaviti malo da se prohladi ša tek onda nastaviti pripremu prema receptu.

Međutim, jedna korisnica TikTok -a objavila je jedan kulinarski savet kako da se rešite viška masnoće koje meso pusti tokom prženja. - Da vam pokažem šta sam naučila pre nekoliko godina - napisala je, a onda uzela isprženo mleveno meso, prebacila u cediljku pa temeljno isprala pod mlazom vode iz česme.

Suvišno je reći da je ovo pogrešan način da meso oslobodite suvišne masnoće i da je naišao samo na žestoke kritike korisnika ove mreže.

Pročitajte još: Kako da ne uništimo VITAMINE dok spremamo povrće: Pravimo greške koje smanjuju učinak

Ako želite da dobijete izuzetno dijetalno mleveno meso (možda za bolesnika ili nekog kome su masnoće posebno zabranjene) možete ovako oceđeno meso preliti sa malo vrele, prokuvane vode, ostaviti par minuta da stoji, pa onda ocediti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU