UŽAS! Tiganj je zagoreo, a ako ga ogrebete - gotov je! Evo TAJNE
Foto: Depozitfoto
Kada nam jelo zagori, ne znamo šta ćemo pre, da li da pokušamo da ga "odlepimo" od dna posude, spasemo ukus jela ili da provetrimo ceo stan.
Pročitajte još: Oprezno: Koje namirnice su opasne posle isteka roka trajanja?
Na kraju na red dolazi najteži deo posla - čišćenja šerpe ili tiganja u kom smo spremali hranu. Naveli smo ove dve vrste posuđa, jer se sa njih najteže skidaju ostaci zagorelog jela, ali ništa nije nerešivo.
Malo vode, da pokrije dno i dosta soli...
Dobar način da lako očistite posuđe je da sipate vodu tek toliko da prekrije dno, pa u nju dodajte deblji sloj soli i promešajte. Stavite tiganj na najjaču temperaturu, da bi so i voda proključali, pa ostavite pet do deset minuta, u zavisnosti od stepena zaprljanosti posude. Zagoreli ostaci hrane potom će se sami lako odlepljivati od ivica.
Pročitajte još: Da li znate šta je MUF? Nije tašna!
Sličan efekat postići ćete ako u šerpu sipate malo soka od paradajza i soli, toliko da smesa bude gusta kao pasta, pa njome istrljate fleke i ostavite tako da deluje 10-ak minuta. Masnoće će se zatim potpuno razgraditi i posle toga operite šerpu na uobičajeni način.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU